КОЦAPEВ: Ha cитe им е jacно дека се удиpa пo Блaжe Koневски

Поврзано

Биотepopистите го напуштија Cобранието

Пратениците за биотериризам го напуштија Собранието откако успеаја д аго привлечат медиумското внимание и од седница која требаше да...

СОБРАНИЕТО ГО УСВОИ ПЕТТИОТ ПАКЕТ ЕКОНОМСКИ МЕРКИ, ГЛАСАА И ДВАЈЦА ПРАТЕНИЦИ ВО CKAФАНДЕРИ ПОЗИТИВНИ НА KOPOHAВИРУС

Собранието денеска ги изгласа трите закони од петтиот пакет економски мерки за помош на граѓаните и фирмите погодени од...

ЌЕ ИМА ЛИ НОВИ MEPKИ: Комисијата за 3apa3ни болecти ќе заседава утре, старите мерки важат до вторник

Утре заседава Комисијата за заразни болести на која ќе требеа да се одличи дали новиот пакет на рестриктини мерки...
- Advertisement -

Последниот удар се „реформите“ на факултетот со кои престануваат да постојат катедрите по македонскиот јазик и македонската книжевност. УКИМ, МАНУ и други институции се формирани заради македонскиот јазик и македонската книжевност. Пораката што се праќа со укинувањето на двете македонски катедри и дома и надвор е јасна. Тоа ќе ќе резултира во гаснење на многу катедри/отсеци ширум светот каде што се учат македонскиот јазик и книжевност.

Сакам да нагласам дека МАНУ ги подржува сите активности поврзани со Годината во чест на Блаже Конески. За жал, се ова што се случува поврзано со Конески, ме потсети на неговите стихови:

„Ќе дојде време на лажни пророци
Што божем во мое име
Ќе ве збираат по плоштадите
Ќе креваат врева до небеси,
Ќе се бувтаат во градите.
Немојте да им верувате!
Тие мислат само на себеси.
Што дека прогласуваат
Дека ве спасуваат!…“

Последниот удар, во името на Конески, што се подготвува да се направи на Филолошки факултет кој го носи името на Блаже Конески, се „реформите“ на факултетот со кои престануваат да постојат катедрите по македонскиот јазик и македонската книжевност. УКИМ, МАНУ и други институции се формирани заради македонскиот јазик и македонската книжевност. Пораката што се праќа со укинувањето на двете македонски катедри и дома и надвор е јасна. Тоа ќе предизвика, што го знаат подобро поупатените од мене, лавина непопуларни реакции во светот по однос на македонистиката, што ќе резултира во гаснење на многу катедри/отсеци ширум светот каде што се учат македонскиот јазик и книжевност. Не верувам дека овие зборови ќе допрат до некого, но јас сакам да ги изречам.

Уште еднаш ви посакувам денес успешна работа. Ќе повторам, МАНУ ги подржува сите активности поврзани со Годината во чест на Блаже Конески. И посакувам успешна Годината во чест на Блаже Конески.

Љупчо Коцарев,
претседател на МАНУ
26.02.2021

Latest News

3acтрелан вojник на АРМ на вoeниот полигон „Криволак” за време на воени вежби

На 17.04.2021 во 13,45 часот во Полициска станица Неготино било пријавено дека околу 13,00 часот при изведување воени вежби...

More Articles Like This