КРИМ СТАНУВА ТУРИСТИЧКИ ЦЕНТАР: Крим станува руска Калифорнија

  • April 20, 2018
  • Коментари

Првиот ден од Економскиот Меѓународен Форум во Јалта беше повеќе од успешен, и како што рече претседателот на Крим Сергеј Аксијонов, рекорден број учесници “ги побија сите митови за изолацијата на рускиот Крим”.

Повеќе од три илјади учесници од 70 земји во светот учествуваа на самитот-. Се слушаа разни светски јазици. Беџовите со знамињата на нивните земји може да се видат на учесниците.

Форумот се одвива истовремено на неколку локации, од Опознево, преку Ливадија, до Јалта. Се разговара за економија, инвестиции, изградба, надминување на кризи и санкции, развој на Крим и Русија, воспоставени се контактите, склучени се договори и се развива соработка меѓу земјите.

Најголемата делегација на овогодинешниот форум дојде од Сирија, но најголемо изненадување е доаѓањето на претставници од Велика Британија и Украина, земји кои имаат многу лоши односи со Русија.

Политичарите, бизнисмените и експертите од многу западни земји, како што се Германија и Франција, отпатуваа во Јалта и покрај притисоците што ги претрпеа. Тие истакнаа дека последиците и можните санкции не ги плашат.

Вицепремиерот Дмитриј Поклонски рече дека странските инвеститори почнале да инвестираат на Крим и да покажале подготвеност да инвестираат во кримската економија.

Се очекува да бидат потпишани инвестициски договори вредни повеќе од 100 милијарди рубли.

Исто така, можеше да се слушне дека Крим има шанса да стане “руска Калифорнија” – “нај зелена, најпродуктивна, економски најразвиена држава, со нај развиена технологија”.

Претседателот на Крим исто така најави дека првите автомобили ќе го преминат мостот Кримсан, новиот пат кој ќе го поврзе овој полуостров со остатокот од Русија за неколку недели.

За време на форумот се слушнаа и конкретни предлози. Еден од нив е и воспоставувањето на руски државните корпорации за надворешна трговија, кои ќе имаат ексклузивно право да вршат операции увоз-извоз со САД, а во групата на стоки може да биде природните ресурси, кои се неопходни САД – титаниум, ретки метали.

Еден од учесниците на форумот од Бугарија сугерира дека Крим треба да инвестира во изградбата на аеродроми, бидејќи луѓето од Балканот до Крим патуваат за осум часа, поради тоа што патуваат по подолг пат, бидејќи Украинците забранија транзит преку нивна територија.

Од друга страна, Русите, освен за развојот на својата земја, се заинтересирани за инвестирање во обновување на Сирија со цел да го помогнат економскиот развој на земјата.

За време на форумот, градовите Латакија и Јалта се положи се збратимија, градоначалник на сирискиот град изрази благодарност до рускиот народ и руската армија за помошта во воениот конфликт.

Стоп за санкциите

4. Учесниците на Меѓународниот економски форум во Јалта ги повика европските земји да преземат итни мерки за да се воспостави дијалог со Русија, да се сопре медиумската информативна агресија, да се елиминираат причините за вооружении и конфликти на санкции во Европа и другите региони на светот за да се обезбеди мир и безбедност.

За време на тркалезната маса на тема “Русија – ЕУ: механизми за надминување на кризата”, што се одржа во Ливадискиот замок во Јалта, руски и европски политичари, истакна дека т е неопходно да се запре со спиралата на санкциу, која има негативно влијание врз изгледите за меѓународна соработка, особено во вакви важни области како што се енергетската безбедност, меѓународни финансии, трговија со стоки и услуги, размена на технологија, инвестиции, превозот и слобода на движење на граѓаните.

Пратеникот на Буднестагот Валдемар Гердт верува дека ЕУ е во можност да се донесе одлука да ги укине санкциите против Русија, но, исто така, изрази надеж дека Германија и Русија ќе воспостават плодна соработка.

Гердт рече дека политиката на руските власти дава можност да се зачува мирот во Европа, посочувајќи дека мудрата политика на претседателот Владимир Путин и руската влада дава надеж и работ на де-ескалација на тензиите.

“Од економски санкции до случајот” Скрипал “- односите меѓу ЕУ и Русија се, како што видовме, деновиве доста затегнати. Еден од начините за надминување на оваа криза треба да биде Форумот на кој зборуваме денес, како и слични конференции каде што политичките и економските претставници од ЕУ и Русија би можеле да зборуваат и да ги надминат проблемите. Поради овие проблеми, кои се производ на политички интереси атлантистичката елита во ЕУ, го оптоваруваат стопанството и населението на ЕУ и Русија “, вели претседателот на српската партија Двери Бошко Обрадовиќ за време на својот говор на форумот.

Српскиот пратеник истакна дека клучното прашање е начинот на кој Европската унија одлучува во областа на заедничката надворешна и безбедносна политика и влијанието на САД врз тие одлуки.

“Ако внимателно ги разгледаме сите мерки што ЕУ ги презеде против Русија, ќе видиме две работи. Прво, причините за воведување на мерки се засноваат на двојни аршини. Во 2014 година, ЕУ воведе санкции за Русија за она што го нарекоа, кримската анексија. Значи, во овој случај, тоа што граѓаните на Крим гласаа на референдум за европскиот комесар нема никакво значење и тука не се брани правото на народите на самоопределување, додека на пример сосема различно гледаат на случајот со Косово, каде што референдумот никогаш не се одржа. Второ, сите мерки што се преземени ги одразуваат интересите на САД. Економските санкции најчесто се насочени кон одбранбени и енергетски компании од Русија, а тоа се областите во кои Русија е конкурентна во светот. Протерување на руски дипломати за “случајот Скрипал” повторно почна на иницијатива на САД “, рече Обрадовиќ.

Тој верува дека кризата може да се надмине ако ЕУ или нејзината политичка елита почнат да донесуваат одлуки во интерес на своите земји, а не во интерес на САД.

“И овој интерес е несомнено соработка со Русија, која сама по себе е дел од Европа, а особено во областа на енергетиката”, рече Обрадовиќ.

Претходно «
Следно »