ЛИЦЕМЕРИЕ И СРАМОТА: Заев и министрите се сликаат во фабрика со 6.000 вработени што жестоко ја критикуваа, а самите не донесоа ниту една инвестиција

  • May 12, 2018

Премиерот Зоран Заев и дел од неговите министри, се сликаа во фабриката Кромберг и Шуберт која има 6.000 вработени. Оваа инвестиција е донесена во Македонија од претходната Влада на ВМРО-ДПМНЕ.

Посетата на Заев и министрите од СДСМ на фабриката Кромберг и Шуберт е во најмала рака лицемерна. Јавноста добро ги памети критиките кои Заев и неговата партија, тогаш од улога на опозиција, ги испраќаа на оваа адреса.


Понатаму, според анкетата политичката несигурност е исто така проблем и исто така компаниите сметаат дека на незадоволително ниво е и правната безбедност.

Имено, Македонија се соочува со најлошите економски резултати во последните години. Така земјата во првото тромесечје од оваа година имаше пад на просечната плата од скоро 876 денари односно забележан е пад на просечната плата во февруари овој месец од 3,6 %.

Македонија ја заврши годината со 0 % раст на БДП што е најкатастрофалниот резултат во историјата на земјата и најлош во регионот и Европа.


Понатаму, според анкетата политичката несигурност е исто така проблем и исто така компаниите сметаат дека на незадоволително ниво е и правната безбедност.

Имено, Македонија се соочува со најлошите економски резултати во последните години. Така земјата во првото тромесечје од оваа година имаше пад на просечната плата од скоро 876 денари односно забележан е пад на просечната плата во февруари овој месец од 3,6 %.

Македонија ја заврши годината со 0 % раст на БДП што е најкатастрофалниот резултат во историјата на земјата и најлош во регионот и Европа.

Во јавноста излегоа информации за зголемување на јавниот и државниот долг. Така оваа влада го зголеми јавниот долг на над 5 милијарди евра, а државниот долг на над 4 милијарди евра. Експертите велат дека психолошката граница од 5 милијарди евра задолжување е пробиена и ова значи дека граѓаните се во страв и грч за својата иднина и иднината на своите семејства.


Според сите овие информации не е воопшто за чудење скептицизмот и критиките од германските компании во Македонија. Експертите сметаат дека оваа влада не води добра економска политика и дека сите економски индикатори го покажуваат тоа.

Претходно «
Следно »