МАКЕДОНИЈА ДОБИ НОВ РУСКИ КОНЗУЛ: Сергеј Самсоненко назначен за почесен конзул на Русија во Македонија!

  • June 11, 2016

На 6 јуни 2016 година Амбасадорот на Русија во Македонија, г-дин Олег Шчербак свечено му врачи патентно писмо на рускиот бизнисмен, претседател на ракометарниот клуб “Вардар”, г-дин Сергеј Самсоненко назначен за почесен конзул на Руската Федерација во Битола.

13346211_486362498232034_4082980983282655416_o
Истиот ден, Амбасадорот му го претстави г-дин Сергеј Самсоненко на Министерот за надворешни работи на Република Македонија, г-дин Никола Попоски, на кој, во согласнот со праксата, му го предаде патентното писмо.
Сергеј Самсоненко е втор во историјата почесен конзул на Русија во Битола. Од 2001 до 2016 година таа функција ја вршеше државјанин на Македонија, г-ѓа Даринка Крстанова.

13335627_486362494898701_5099983702061865374_n
Битола претставува “конзуларна престолнина” на Македонија. Тука во 1861 година беше отворено прво руско претставништво, Императорски конзулат кој постоеше дури до Првата светска војна.
Конзуларното подрачје на Почесниот конзул на Русија во Битола ги опфаќа териториите на општините Битола, Кривогаштани, Крушево, Могила, Новаци и Прилеп.

Претходно «
Следно »