„МАКЕДОНИЈА“ ТРЕБА ДА СЕ ЗАШТИТИ ОД УНЕСКО: Името Македонија треба да биде заштитено од УНЕСКО како светско културно наследство!

  • July 30, 2018
  • Коментари

Архитектот Вангел Божиновски кој во изминатиот период беше еден од основоположниците на дефинирањето на модерниот македонски идентитет преку својот Фејсбук профил истакна дека УНЕСКО треба да го заштити името на Македонија како светско културно наследство.

 

Тој напомена дека Македонија е уникат и единствен геополитички и културен ентитет кој во историјата бил дефиниран само со едно име.

-Македонија е единствен геополитички и културен ентитет кој немал потреба да биде дефиниран преку други имиња во својата историја. Името Македонија треба да биде предложено како светско културно наследство под заштита на УНЕСКО. Македонската историја и археологија го потврдуваат тоа, напиша Божиновски во Фејсбук групата Бојкотирај референдум за промена на името.

Претходно «
Следно »