МАКЕДОНИЈА 2025:Политичката криза да се реши на демократски начин

  • April 22, 2016

Одборот на директори на Македонија 2025 денеска преку соопштение изрази загриженост поради продолжувањето на политичката криза и оцени дека земјата не смее да го губи времето на политички несогласувања кои се бариера за економскиот развој.

mk2025-INFOMAKS

– Сите политички фактори во земјата треба да се фокусираат на создавање работни места, подобрување на јавните услуги и создавање на еднакви можности за сите граѓани. Во време на големи предизвици, луѓето треба да делуваат смирено и да бидат воздржани од чинови кои се штетни за благосостојбата на народот. Придобивките на демократијата, транспарентноста и слободата на говорот треба да бидат насочени кон подобрување на земјата во оние области кои заостануваат во споредба со функционалните демократии кои имаат развиени економски системи и пазари. Македонија 2025 смета дека кризата штети на процесот на намалување на невработеноста, промовирањето на извозот и привлекувањето на странски инвестиции во Република Македонија, се наведува во соопштението.

Македонија 2025 ги повикува сите страни инволвирани во политичката криза да го стават на прво место добробитот на земјата и на народот и да работат кон решавање на проблемите на демократски начин кој ќе ги гарантира стабилноста и просперитетот во земјата.
– Ги повикуваме сите граѓани на Македонија да ја примат пораката на Џон Битов Постариот, кој беше визионер и идеен основач на Македонија 2025: „Македонците низ светот треба меѓусебно да се почитуваат и да се грижат едни за други.“ Членовите на Одборот на Македонија2025 негуваат култура на меѓусебно почитување и во тој поглед искрено се надеваат дека политичкиот естаблишмент ќе се држи до истите принципи кои на нашата земја можат да ѝ донесат вистински економски и општествен напредок, се вели во соопштението.

Претходно «
Следно »