МАРС НАПАЃА: Метеор падна врз американска база

  • August 6, 2018

Во ноќта на 25 јули метеор паднал на територијата на воздухопловната база во Гренланд. Големиот вселенски објект поминал низ разните слоеви на атмосферата и предизвикал бранови чија моќ да се спореди со тактичко нуклеарно оружје, пишува весникот “Милитари Тамјс”.

Ситуацијата е дополнително зачинет со фактот дека на воздухопловната база “Тал” е еден од клучните елементи на системот за рано предупредување од ракетни напади на САД, кој поседува сложени сензори кои имаат можност да го идентификуваат објект оди во правец на воздухопловната база.

Без разлика на тоа што објектот паднал врз воздухопловната база забележан уште еден објект во вселената, американската армија не можеше да каже кога точно метеорот паднал на земјата. Како што е наведено, кога метерот паднал на површини радарскиот систем и сите системи за следење на функционирале нормално.

Без оглед на она што војската проценува дека моќта на вселенскиот објект имал силина од два килотони, а ниеден објект во базата не е оштетен.

Претходно «
Следно »