МЕДИТЕРАНОТ КАКО РУСКА БАРА: Руските бродови вооружени со „Калибар“ остануваат во Средоземното море

  • May 16, 2018
  • Коментари

Воените бродови вооружани со ракети “Калибар” ќе бидат трајно лоцирани во Средоземното Море поради терористичките закани врз Сирија, изјави рускиот претседател Владимир Путин на состанокот на воениот совет.

“Поради континуираната закана од напади од страна на меfународни терористи во Сирија, нашите бродови во Средоземното Море вооружени со ракети” калибар “ќе бидат таму постојано”, рече Путин.

Тој рече дека практиката на далечни поморските патувања, воените вежби и обуката треба да продолжи.

“Оваа година се планираат 102 воени вежби со бродови и подморници”, додаде претседателот.

Претседателот на Русија ја истакна важноста на координацијата на активностите на руската морнарица во Сирија и истакна дека зголемувањето на нејзиниот борбен потенцијал треба да продолжи.

“Конкретно се набљудуваше координацијата на екипажите на нашите бродови и подморници за време на воената операција во Сирија. Нападите со крстосувачките ракети и ефикасното функционирање на морнаричката авијација им предизвика сериозна штета на терористите. Овие напади уништија важни објекти дел од нивната инфраструктура “, рече Путин.

Шефот на руската држава истакна дека сето ова е можно благодарение на високата борбена подготвеност на руската морнарица.

Претходно «
Следно »