МЕСИЌ: “Хрватска е НВО, не е држава”

  • June 6, 2016

Поранешниот хрватски претседател Стјепан Месиќ оцени дека кризата во Хрватска може само добро да се реши со нови избори, бидејќи, како што рече, Хрватска нема влада.

19676958625741c45db3e11021076831_v4_big (1)

Покрај тоа, тој рече дека првиот заменик-премиер и претседател на ХДЗ, Томислав Карамарко, треба да се повлече ако тој и мисли добро на неговата партија.

“Тешко е сега целосно да се процени како ќе се одвиваат работите, но дека кризата е тука, тоа е сосема јасно и постојат неколку сценарија кои се е можно – можни нови избори, кои би, мислам дека само е во ред, но тоа е можно некој вид на ресортирање кое повторно може да одземе многу време “, рече претседателот гостувајжи во ХТВ на емисијата “Недела во два”.

Кризата е од такви размери така што Хватска да ја наречеме невладина организација, затоа што ние немаме влада, рече Месиќ..

На прашањето дали тоа ќе биде мудро првиот заменик-премиер, Томислав Карамарко, да поднесе оставка поради тоа што, најверојатно, ќе ХДЗ остана на власт, Месиќ рече дека Карамарко евидентно има морална и политичка одговорност да поднесе оставка ако и мисли добро на неговата партија.

Претходно «
Следно »