МЕЃУ РЕДОВИ: Политиколозите ги анализираат пораките на Путин

  • May 7, 2018
  • Коментари

Инаугурацијата на Владимир Путин, руските медиуми ја нарекоа “главен политички настан на годината”, но аналитичарите велат дека рускиот претседател во четврти мандат открива една нова фаза во животот на Русија.

Руски аналитичари проценуваат дека Путин во својот говор за инаугурацијата денес ја потврди тезата презентирана кон крајот на минатата година пред Сојузното собрание и потврди дека ќе продолжи да оди во правец кој претходно беше зацртан. Без оглед на напнатата меѓународната ситуација, Путин се фокусира на прашања од внатрешен социо-економски развој.

“Јас по трет пат присуствував на инаугурацијата и никогаш не сум видел толку многу гости – имаше многу луѓе од регионот, многу млади, волонтери, познати лица. Што е најважно, претседателот, како што вети, до Кремљ со новиот руски автомобил од проектот “Кортез. По давањето на заклетва, тој одржа говор во кој тој јасно стави до знаење дека е подготвен за следните шест години, а остатокот од мандатот, ќе се посвети на подобрување на стандардот на живот на граѓаните и безбедноста нема да биде компромитирана. Овие два постулати беа основни во неговиот краток, но суштински говор. Претседателот го истакна секој збор и нагласи дека ќе работи во интерес на неговата земја. Тоа им е јасно на сите кои присуствуваа на церемонијата, и го слушаа него “, вели претседателот на Меѓународната асоцијација на борците и дел од специјалните сили на анти-терористичка единица” Алфа “и член на Руската јавни комора Сергеј Гончаров.

Политикологот и заменик-директор на Институтот за историја и политика на Москва при Педагошкиот државен универзитет, Владимир Шаповалов верува дека подобрувањето на квалитетот и стандардот на живот на граѓаните ќе биде еден од приоритетите на претседателот Путин во новиот мандат.

“Говорот на претседателот беше содржаен и доста балансиран. Очигледно, акцентот беше ставен на истите идеи кои беа содржани во презентацијата на претседателот пред Сојузното собрание, а стандардот на живеење на граѓаните е еден од приоритетите. Мислам дека ова ќе биде главната задача во неговиот нов претседателски мандат – подобрување на животниот стандард и квалитетот на животот, здравјето на граѓаните, благосостојбата на семејството итн. Оваа идеја, која ја презентираше за време на говорот на инаугурацијата, е најважна “, вели Шаповалов.

Тој вели дека исто така е важно што Путин разговара за напредокот во развојот и за зголемување на конкурентноста на Русија во сите сфери.

“Би обрнал внимание на фактот дека, од една страна, претседателот ја истакна потребата за развој како приоритет, модернизација и иновација, од друга страна, нагласи единственоста, оригиналноста на нашата цивилизација, нашата култура. Сметам дека овие две позиции на отвореност кон развој и потпирање на сопствената цивилизациски база, што треба да ја разликува Русија, всушност од другите, тоа е нејзината конкурентска предност. Ова е многу важна позиција која ја потенцираше претседателот “, заклучи Шаповалов.

Политиколозите, исто така, проценуваат дека говорот на Путин гарантира зачувување на стабилноста во земјата, а особено го поздравија фактот дека претседателот на Русија повика на реконструкција на земјата.

Според него, зборот “продор” Владимир Путин го споменал пет пати за време на денешниот говор, а исто така истакнал дека ќе се потпре на младите, нови идеи и пристапи, како и технолошкиот напредок.

Путин рече дека Русија има потреба од продор и научни откритија во сите сфери и додаде дека само чекор напред во развојот ќе обезбеди слободно општество.

Експертите денепниот ден го нарекуваат “историски” и посочуваат дека Путин отвора ново поглавје во историјата на Русија.

Коментирајќи за церемонијата на инаугурацијата, Татјана Николаева, експерт за бонтон и протокол, вели:

“Американците се колнат со раката на Библијата,а ние на Уставот. Нашиот примерок е многу интересен, бидејќи е направен од црвена кожа на варан, вид на гуштер. Заклетвата на Уставот нагласува дека нашата церемонија не е верска. Таа е сакрална, но световна. Секој пат по заклетва, претседателот го потпишува документот, кој е “сошива” во книгата на Уставот – тоа е писмена заклетва, а не само усна. Исто така го имаме и стандардот на претседателот – триколор на кој е извезена златниот амблем на Русија … На ова знаме постои метална плоча со име и презиме на претседателот. По заклетвата, ова знаме се носи во канцеларијата на претседателот, а копијата се наоѓа на куполата на Кремљ. ”

Николаева додава дека за инаугурацијата на рускиот претседател, за разлика од САД, билетите не се продаваат “, бидејќи тоа не е шоу, тоа е церемонија”.

Дрес кодот е означен на поканите – темен костум за мажи и фустани за жени, додека припадниците на армијата носат формални униформи со ордени и медали.

Претходно «
Следно »