Минералното богатство на Србија вреди 200 милијарди долари

Поврзано

Сeрија зeмјотреси во Грција нaјсилниот 4,1 степен

Земјотрес со јачина од 4,1 степени според Рихтеровата скала вечерва ја потресе Грција, јавуваат локалните медиуми. Според порталот „Flash.gr“, Обединетата...

(Видео) Вoopyжена пpecтрeлка во Сараево, има и пoвpeдени

Вечерва се случи пукање во сараевската населба Храсно, тоа беше потврдено за Кликс во Министерството за внатрешни работи на...

Серија земјотреси регистрирани на Балканот

Регионот на Балканот последните неколку месеци забележува засилена сеизмичка активност, често и по неколку пати дневно. По земјотресот со јачина...
- Advertisement -

Министерката Зорана Михајловиќ рече дека вредноста на минералното богатство на Србија е повеќе од 200 милијарди долари. Таа исто така истакна дека тоа богатство треба да се искористи на одржлив начин.

Да се ​​придонесе за економски развој и раст, и да се биде одговорен кон животната средина и, конечно, да се видат ефектите од тоа во буџетот на Србија, рече министерот, се наведува во соопштението на Министерството за рударство и енергетика.

„Рударството е сектор кој е целосно незаслужено заглавен подолго време. Ние сакаме да ја исправиме оваа неправда, бидејќи има многу повеќе потенцијал во рударството отколку што се користи денес. Министерството подготви нацрт-измени и дополнувања на Законот за рударство и геолошки истражувања, со кои сакаме да создадеме услови за Србија да добие модерен и многу поуспешен рударски сектор“, наведува министерот.

Целта е да се привлечат нови инвестиции во Србија и дека за околу три години учеството на рударството во БДП ќе биде околу четири проценти, наместо 1,9 проценти.

Ние сакаме развојот на рударството да биде одржлив и сè што се прави во оваа област да се направи со почитување на сите прописи и највисоки стандарди од областа на животната средина, рече Михајловиќ во интервју за специјалното издание на списанието „Корд“ посветено на рударството , Б92 извештаи .

Таа рече дека една од целите на измените и дополнувањата на законите од областа на рударството и енергетиката е трансфер на системот за електронска дозвола, поради што Србија денес е 9-та во светот во издавањето градежни дозволи на Дуинг бизнис на Светска банка список, до енергија и рударство.

„Реформите во е-енергијата и е-рударството ќе донесат големи промени не само во енергијата, туку и во рударството, каде што за прв пат се воведува дигиталната постапка во рударството при добивање документација. Ова значи дека дозволите ќе бидат издадени во пократок рок, во просек од сегашните 150 дена на околу 15 дена и дека инвеститорите ќе можат да следат точно во која фаза е нивната постапк “, објасни Михајловиќ.

Вицепремиерот истакна дека ниту рударството, ниту енергијата не можат да напредуваат без нови инвестиции и дека е особено важно сè што е направено да биде усогласено со прописите од областа на заштитата на животната средина.

„Наша задача е да создадеме услови за тоа, да имаме јасни и транспарентни процедури еднакви за сите инвеститори, а истовремено да го заштитиме интересот на државата, на пример кога станува збор за грижа за минералните суровини. Истото важи и за обновливите извори на енергија, каде целта е подобро искористување на тој потенцијал, што заедно со инвестирање во зголемување на енергетската ефикасност, треба да ни овозможи да добиеме околу 50 проценти од производството на електрична енергија од обновливи извори до 2050 година “, рече таа. Михајловиќ.

Latest News

Сeрија зeмјотреси во Грција нaјсилниот 4,1 степен

Земјотрес со јачина од 4,1 степени според Рихтеровата скала вечерва ја потресе Грција, јавуваат локалните медиуми. Според порталот „Flash.gr“, Обединетата...

More Articles Like This