January 22, 2021, 4:09 am

Министерката за образование ги гледа децата како „нивните“ и „нашите“?

Поврзано

Миленко за Мериот: Who the f()ck are you?

Долго време пред избори мојата стратегија за последните избори беше да победи ВМРО-ДПМНЕ, прво нека победи вели Миленко Неделковски...

Македонија доби шамари од сите соседи поради неодговорноста на оваа старо-нова влада

Жаклина Пешевска, Претседателка на Унија на жена на ВМРО-ДПМНЕ и пратеничка во Собранието во своето гостување во емисијата „Заспиј...

(Видео) Heделковски: Cвeтот се движи кон нова cвeтcкa вojна

Според новинарот Миленко Неделковски светот се движи кон еден голем конфликт на рамниште на светска војна. Причината за ова потенцира...
- Advertisement -

Предвремено започнување на зимскиот распуст на учениците оваа година не е потребен, бидејќи во училиштата нема значително ширење на болеста, се огласи министерката за образование и наука Мила Царовска, како одговор на предлогот на опозицијата по ова прашање.

Царовска рече дека иако опозицијата го дала овој предлог не слушнала аргументи со кои тој би бил оправдан, наведувајќи дека бројот на заразени ученици и наставници во наставата со физичко присуство во целата држава е помал од 1 процент. Првото полугодие на учебната 2020/2021 ќе заврши на крајот на годинава, а второто ќе почне на 21 јануари 2021.

– Во моментов активни ученици со физичко присуство се 79, што е 0,06 проценти од вкупниот број ученици, и 148 наставници до вчера, што е помалку од 1 процент од вкупниот број наставници во нашата држава. Ова се факти кои зборуваат дека интерно ширење на болеста во училиштата нема, дека образовниот систем е стабилен и училиштата ги почитуваат мерките и здравствените протоколи. Токму затоа продолжуваме да го спроведуваме Планот од Владата за учебната 2020/2021, според кој второто полугодие ќе почне на 21 јануари, а на крајот на годинава ќе заврши првото полугодие, рече Царовска на прес-конференција посветена на буџетот за образованието за 2021.

Образовниот процес и систем се надпартиски, се работи за сите деца – и нивните и нашите, рече министерката. Нагласи дека е секогаш спремна за дискусија со опозицијата и со сите што имаат различен став, доколку тие се базираат на аргументи и факти значајни за да се донесе поинаква одлука, но дека такви аргументи и факти не добила од опозицијата.

Не е познато дали министерката мисли дека неработењето на он лајн платформата за образование која самата ја најави и учествува во нејзината имплементација и реализација исто спаѓа во категоријата „образовниот систем е стабилен“?

Latest News

Миленко за Мериот: Who the f()ck are you?

Долго време пред избори мојата стратегија за последните избори беше да победи ВМРО-ДПМНЕ, прво нека победи вели Миленко Неделковски...

More Articles Like This