January 23, 2021, 9:23 am

Министep од Д У И со нови дeтaли за попиcoт: Ќе ce пoпишyвaaт и луѓето кои се надвop oд дpжaвaтa

Поврзано

Cтapото cojyзништво – Германската амбасадорка: Договорот со Бугарија мора да се спроведе

Меѓу Македонија и Бугарија има добрососедски односи. Бугарија прва ја призна Македонија како независна и е силен поддржувач...

Дpacтично се менува начинот на гласање на локалните избори?

Како Министерство ние строго инсистираме да се отворат листите. Не само што ќе ја демократизираме локалната политичката сцена, туку...

3aeв до граѓаните: Оние кои нема да се попишaт ќе бидат kaзнети

„Пописот е толку сериозна статистичка операција која што ја идентификувам со државничката одговорност на граѓаните“, истакна претседателот на Владата...
- Advertisement -

Собранието денеска ја почна расправата по Предлог-законот за попис на населението, домаќинствата и становите во Република Македонија, која е 14 точка од 29-тата седница.

Предлог-законот го образложи заменик министерот за правда Агим Нухиу, кој рече дека со законското решение е предвидено пописот да се спроведе од 1 до 22 април оваа година, а со него ќе бидат опфатени и лицата кои работат надвор од државата. Како што тој вели, лицата надвор од државата ќе се попишуваат преку интернет, со посебна апликација.

– Лицата кои работат надвор од државата, попишувањето ќе го извршат сами, со посебна апликација, која ќе биде инсталирана на интернет-страницата на Државниот завод за статистика, од 1 март до 21 април 2021 година, појасни заменик-министерот Нухиу.

Тој посочи дека со законот се предвидени 50 региони за попис и секој од нив ќе има посебна комисија. Во целиот процес ќе се почитува правичната застапеност во комисиите, како и при изборот на попишувачите.

– Во четвртото поглавје од законот, е предвидено дека актите кои ги донесува директорот на Заводот за статистика ќе имаат правен ефект ако нив ги прифати и неговиот заменик. Така, не може да има измама на етничка основа, истакна Нухиу.

Latest News

(Видeo) Џонcoн: Бритaнcкиот coj на кopoнавиpycот е мнoгy пocмpтнocен

Новиот сој на ковид што е откриен во Велика Британија може да биде посмртоносен од другите соеви, рече британскиот...

More Articles Like This