Минов до власта: Од 27 земји во ЕУ во 20 предметот историја е задолжителен, послушајте ги попаметните во Европа и надлежните во Македонија

Поврзано

Меѓаши открива: Им се зakaнуваат на средношколците кои ја бojkoтираат наставата

По повод загрижувачки дојави на СОС линијата за деца и млади 070 390 632 и 02 2465 316 –...

МОН пpecече: Промените во основното образование ќе се случат

Министерството за образование и наука соопшти дека како за сите останати реформски процеси, така и за Законот за учебници,...

Зборуваме за дигитализација, а училиштата сапун немаат

Нема ниту една година на пример од скандалот со сапун во нашите училишта, а зборуваме за дигитализација, вака претставничката...
- Advertisement -

Изучувањето на историјата и посебниот предмет историја придонесува за негување на националнит идентитет, почитување на иситиот, важна е за да се разбере важноста на самата историја, рече Никола Минов, професор на Филозофскиот факултет на денешната јавна расправа на тема реформа во образованието што се одржа во Собранието.

Професорот се осврна на кажувањата на минситерката за образование, Мила Царовска дека спојувањето или укинувањето на предметот историја е коинциденција што се случува во период кога има проблеми со Бугарија на темата посебност на македонскиот јазик, идентитет.

-И да се работи за несреќна коинциденција, еве да прифатиме дека е така, сепак за вакви реформи не може вака да се прави, не моѓе вака да се постапува, рече професорот Минов.

Тој укажа дека миниситерството ги отфрла сите ставови на компетентните институции како Институот за историја при Филозофскиот факултет, Институот за национлна историја, МАНУ.

-Ставовите на овие институции дека предметот треба да биде посебен и историјата да се изучува посебно наиде на ѕид кај надлежните, рече Минов.

Професорот Минов се осврна и на наоди до кои дошле група на професори по историја во истражувањето спроведувано неколку месеци.

-Се ова што ќе го кажам се официјални информации, информации од минситерствата за наука на соодветните земји. Или во 20 од 27 држави во ЕУ историја се изучува како посебен предмет во основното образование. Во Финска се изучува 4 години, исто во Грција, во Шведска се учи историја 5 години во текот на основното образование 5 години… Во Бугарија на пример предметот е историја и цивизлизација случајно или не не знам. Кај соседите, во Србија е задолжителен предмет во четори од 8 одделенија, во Албанија во четири од девет одделнија во основното, посочи професор Минов.

Според него сите овие земји укажуваа на важноста на изучување на историјата пред се за „негување на националниот идентитет, почитување на иситиот, за да се разбере важноста на историјата на државата“.

Профеорот на крај од своето обраќање апелираше до надлежните.

-Послушајте ги попаметните во Европа дека историјата треба да е самостоен предмет и консултирајте ги надлежните во државава, кажа Минов.

Latest News

Од турски агол: Америка сака да ја врати Русија во 90-тите

Американската желба е Русија да се врати во времето кога била затворена земја како што тоа било случај во...

More Articles Like This