НАСА: Првата личност на Марс најверојатно ќе биде жена!

  • March 19, 2019
  • Коментари

Постојат неколку шанси дека жена ќе биде првата личност што ќе стапне на Марс, рече директорот на НАСА, Џејмс Брејденштајн.
Тој не спомна ниту една конкретна личност, но рече дека жените се во првите редови на идните напори на агенцијата.

Во една радио емисија, Браденштајн одговори на корисник на Твитер дали жените ќе бидат вклучени следното патување во универзумот, одговори: “Апсолутно”.

“Покрај тоа, следната личност на Месечината, најверојатно, ќе биде жена”, додаде директорот на НАСА, извести Си-Ен-Ен.

На крајот од месецот, НАСА објави дека за првпат само жените ќе одат низ универзумот кога астронаутките Ен Манаин и Кристина Кокс ќе изведат седум часовна експедиција . Двете од нив беа дел од класата на астронаути, од кои половина се состоеше од жени.

И сега половина од најновата класа директори на летови се жени.

Првите жени се приклучија на тимот за астронаути НАСА во 1978 година. Денес, 34 проценти од активните астронаути се жени.

Претходно «
Следно »