January 27, 2021, 2:19 am

НАСА со ново откритие – Планета што гравитира околу ѕвезда “близу” до Земјата

Поврзано

Beднaш избpишeтe ги oд тeлeфoнoт: Google блokиpaшe 164 oпacни aплиkaции

Google блокираше 164 апликации од Play Store, а Android корисниците сега треба да ги избришат овие апликации кои можат...

(Видео)Дpoнoт нa Sony вo aкцијa:Airpeak нaскopo вo пpoдaжбa

Компанијата Sony стана дел од пазарот за дронови и го претстави Airpeak, најмалиот дрон кој може да носи камера...

(Видео) Новиот Ајфон 13, со стакло од сафир, наскоро на светските пазари

На интернет се појавија првите (неофицијални) информации како би можело да изгледа следниот „iPhone“. Според тие наоди,„iPhone 13“ ќе го...
- Advertisement -

НАСА соопшти дека открила планета која орбитира околу ѕвезда близу до нас. Новата планета е со големина на Нептун. Се врти околу ѕвездата наречена А – У Микроскопи која е околу 150 пати помала од сонцето на нашиот систем. НАСА соопшти дека ја забележале планетата со сателити и телескопот Спицер. Според најавата на својата официјална вебстраница, НАСА бараше 10 години дали има планета која се врти околу орбитата на оваа ѕвезда.

Проучувањето на системот на оваа ѕвезда е важно, бидејќи според НАСА може да обезбеди податоци за да дознаат повеќе за формирањето на планетит и атмосферата околу нив и за тоа како тие содејствуваат со нивните ѕвезди. Една ротација на планетата, АУ Микроскопи Б, околу нејзината ѕвезда, трае колку 8,5 дена на Земјата. Ѕвездата отсекогаш ги интересирала астрономите. Таа е стара 20 – 30 милиони години и е опкружен со гас и остатоци што произлегоа од нејзиното формирање.

Latest News

(Видео) Ekcплозијата го потрeсе Ријад

Експлозија го потресе главниот град на Саудиска Арабија Ријад во вторникот, три дена откако кралството пресретна и уништи проектил. Корисниците...

More Articles Like This