НАТО ГО ДЕСТАБИЛИЗИРА БАЛКАНОТ: Реториката на некои западни емисари е глупава и наивна – НАТО предизвикува конфликт на Балканот!

  • March 24, 2017
  • Коментари

Рускиот амбасадор во Србија во интервју за Спутник, ги отфрли како „глупост“ изјавите на некои западни претставници дека Русија на Балканот води „политика на дестабилизација“. Можеби дестабилизирачката улога на Русија е токму поради тоа што Русија го поддржува територијалниот интегритет на земјите од Балканот

cepurin

Како што изјавил Чепурин во интервјуто за Спутник, Русија нема намера сега да се наметнува на Балканот, напротив Русија отсекогаш била пристуна на овие простори. Тој додава и дека од овие простори, од Македонија, Византија, Грција потекнуваат и корените на Русија.

Освен тоа, Чепурин смета дека се штетни изјавите на некои западни претставници кои преку хушкање на одредени нации, се обидуваат да предизвикаат конфликт на Балканот, но додава и дека Русија нема да дозволи рушење на територијалниот интегритет на било која држава.

 

[kopa_block_quote class=”e.g. kopa-blockquote-1, kopa-blockquote-2″]

– Сергеј Лавров рече дека Западот од непознати причини ги смета „сите нормални врски на Русија со балканските земји како повод за вознемирувачка загриженост“. Вознемирвачка загриженост!

Господа, Русија отсекогаш била присутна на Балканот.

Низ Балканот секогаш се вртат повеќе западни емисари од различен калибар. Изненадуваат нивните изјави за тоа дека Русија на Балканот води „политика на дестабилизација“. Тоа е како шаблон, мантра. Но тоа исто така е и наивност, глупост.

Русија недвосмислено се залага за стабилност на Балканот, решвања на проблемите со политички средства.

Русија не е непријател на ЕУ. Дотолку повеќе, Русија и ЕУ се природни партнери. Нивната соработка е клуч кон решвања на најажните прашања на нашиот европски континет, а тоа се безбедноста и конкурентноста.

Русија е против проширување на НАТО, бидејќи тоа го подрива безбедноста на европскиот континент, и Истокот и Западот. Лажната реторика на НАТО е добро позната. Грчевитите обиди во НАТО да се втурнат некои балкански држави преку промена на нивниот генетски код, а за тоа народот никој да не го праша, е всушност она што го дестабилизира Балканот. – рекол Чепурин.

[/kopa_block_quote]

 

Претходно «
Следно »