НАУЧНИЦИТЕ ЗАЧУДЕНИ: Во телото на еден кит се пронајдени 40 килограми пластични кеси!

  • March 18, 2019

Во лeшoт на еден кит пронајден на Филипините имало 40 килограми пластични кеси во стомакот, велат истражувачите денес.

Од Природно-историскиот музеј на Филипините, рекоа дека животното било преполно со пластика, “никогаш не сме виделе повеќе пластика во еден кит!”Напишаа на профилот на Фејсбук.

Во стомакот на китот биле пронајдени 16 кеси со ориз, како и различни видови пластични кеси.

Отфрленото пластично пакување е главен проблем во некои земји од Југоисточна Азија, вклучувајќи ги Филипините.

Според еколошката кампања за заштита на океанот и Центарот за бизнис и животна средина на Мек Кинси, се проценува дека околу 60 проценти од отпадот од пластика од Кина, Индонезија, Филипини, Виетнам и Тајланд завршува во океаните.

Претходно «
Следно »