НАУЧНИЦИТЕ ВОЗНЕМИРЕНИ: Причнината за ледениот бран низ Европа – загрижувачка!

  • February 27, 2018

Ледениот бран кој ја окова Еворпаво во британските медиуми доби назив „Ѕверот од истокот“ објаснуваат научниците, кои велат дека порастот на температурите во распон до 30 степени на Северниот пол, е причината за ваквата клима во Европа

Причината за ледениот бран е „упад на топол воздух“ кој носи голема влага на Северниот пол. Научниците истакнуваат дека ова и претходно се случувало, но никогаш вака интензивно како во последните четири години.

Промената на климата на Северниот пол предизвикала поместување на ладниот арктички воздух кон Европа, а тоа лесно би можело да биде поради човечкиот фактор, односно како причина за се почестите нагли климатски промени.

Метеоролошката станица Кејп Морис Џесуп на северот на Гренланд забележила рекорден 61 час температура над просекот на ова географско подрачје само од почетокот на 2018. година, а кој се поврзува со топењето на зимскиот мрак на Арктикот.

„Никогаш не било вака екстремно“, вели Рут Мотрам, научник од данскиот Метеоролошки Унивезитет.

Ретка снежна олуја го погоди Рим во понеделникот, додека Лондон беше блокиран од бура пораи која беа откажани сите возови.

Во Скопје падна 10 ценитметри снег, и главниот град беше блокиран два дена.

Претходно «
Следно »