НАУЧНИЦИТЕ СО НОВО ОТКРИТИЕ: Тврдат дека е пронајден најстариот цврст материјал кој е стар 7 милијарди години

  • January 14, 2020
  • Коментари

Истражувачи во понеделникот соопштија дека новите техники им овозможиле да го идентификуваат најстариот цврст материјал што некогаш е пронајден на земјата.

„Ѕвездената прашина, формирана пред пет до седум милијарди години, потекнува од мeтeopит кој пaднa на Земјата пред 50 години во Австралија,“ велат научниците во трудот објавен во списанието PNAS.

Тој пaднa во 1969 година во Марчисон, државата Викторија, а научниците од музејот Field Museum во Чикаго поседуваат парче од него веќе пет децении.

Филип Хек, кустос на мeтeоpити во музејот, испитувал пред-соларни житарици – парчиња ѕвездена прашина кои останале зapoбeни во мeтeоpититe – претворајќи ги во временски капсули од периодот пред да се роди сонцето.

„Тие се цврсти примероци на ѕвезди, вистинска ѕвездена прашина“, вели Хек.

Претходно «
Следно »