НАЈДОБРО РЕШЕНИЕ: Ако ноктите ви растат во месото, ова е спас за вас

  • February 16, 2018
  • Коментари

Со сигурност барем еднаш во животот сте имале проблем со зараснување на ноктот во месото.

Кога работ на ноктот од страна го пробива мекото ткиво на прстот, тој почнува да израснува во месото до ноктот, а главен виновник за тоа се: тесни и неудобни чевли, неправилно сечење на ноктите, различни повреди, а многу ретко неприродна закривеност на ноктот.

Еве неколку природни начини со кои ќе си помогнете себеси:

1. Направете топла купка за стопала, да ја напарите кожата и ноктите.Може да ја направите со сода (2-3 супени лажици сода бикарбона на 5 литри вода и сол) Температурата на водата да не биде потопла од 37 степени. Ги парите нозете 15-20 минути.

2. Потоа обидете се да го одвоите ќошот од зараснатиот нокт. За да си ја олеснете оваа болна процедура, земете парче фластер и со една страна залепете го добро на бочна страна на прстот покрај зараснатиот нокт, повлечете го на страна и фиксирајте на внатрешната површина на ноктот. Така ноктот ќе стане достапен.

3. Подигнете го ноктот со помош на мало стапче или пинцета и обидете се полека да внесете парче пмук помеѓу ноктот и месото. НАЈДОБРО Е ПАМУКОТ ПРЕДХОДНО ДА ГО НАКВАСИТЕ СО ЈОД, АНТИБАКТЕРИСКА МАСТ И СЛ.

4. Oдоздола ставете газа, третирана со истите средства, и завиткајте го прстот во завој.

5. За 24 часа повторете ја процедурата. Памукот, газата и завојот променете го

6. Повторувајте 12-14 дена

Постепено, ноктот ќе се подигне над мекото ткиво и полека ќе излезе над него.

Kako да избегнете зараснување на нокт:

–  Ноктите сечете ги од крај до крај и не ја избегнувајте заобленоста на ноктот

– Внимавајте да не ги скратите премногу ноктите

– Откако ќе ги исечете ноктите секогаш да ги поминете со турпија

– Носете удобни чевли

– На пролет и во лето почесто носете сандали и чевли со отворени прсти

На жените не им се препорачува да носат високи кондури односно со висока штикла бидејќи тоа создава притисок на прстите.

Претходно «
Следно »