НАЈУБАВИ ГРАДИНИ ВО СВЕТОТ: Погледнете ги овие места кои ќе ве остават без текст!

  • March 11, 2019

Човекот со векови создавал градини. Некои од најстарите биле посветени на бо говите на Вавилон, Грција, Египет и Персија, а денес сведочиме на десетици различни типови, намени, видови, во зависност од континентот, п арите и идеите.

Бог атите кралеви и кралици создавале градини исполнети со шарени, ароматични цвеќиња, во придружба на вода во движење. Но со исчезнувањето на повеќето кралеви и кралици, традицијата не изумрела. Денеска многу богати и славни луѓе и понатаму одржуваат градини за сопствено задоволство, а за среќа, некои од тие најлукс узни градини ширум светот се отворени за јавност.

Шкотска

Оваа луксузна градина се темели на науката и математиката. Ја создале архитектите на пејсаж, Чарлс Јенкс и Меги Кесвик, кои ја изградиле на сопственото земјиште во близина на Дамфрис во 1989. година.

Значаен дел од оваа мароканска убавица вклучуваат мермерни базенчиња со раскошни лотоси, како и огромна збирка од кактуси. Исто така, на подрачјето на оваа градина живеат 15. видови птици.

Вашингтон, САД

Овие градини се наоѓаат на поседот на Мерџори Меривеат, своевремено најбогата жена на светот. Градината е комбинација на традиционалната јапонска градина со американски колонијален стил.

Британска Колумбија

Водечка туристичка атракција на островот Ванкувер, Butchart Gardens, е покрај сето тоа и канадски национален историски локалитет.

Keukenhof Gardens, Холандија

Keukenhof е најголема цвеќара на светот. најпопуларна е во пролет кога е пребогата со секакви бои.

Претходно «
Следно »