НА ГРАНИЦА СО ВОЕНО ЗЛОСТОРСТВО: Екс-претседателот на САД Џим Картер со остра критика за надворешната политика на Трамп

  • April 25, 2018

Поранешниот американски претседател Џими Картер изјави дека американските воени напади во Сирија, Авганистан, Ирак и Јемен често резултираат со високи цивилни жртви.

Во интервју за “Њујорк тајмс”, Картер, кој претходно кажа американски беспилотни летала во Сирија, Авганистан, Ирак и Јемен честопати резултираа со висок број на цивилни жртви, беше запрашан дали мисли дека тоа е “противречно на нашето тврдење дека САД е мирна нација посветена на човековите права “.

“Мислам дека понекогаш се граничивме со вршење на воени злосторства. Не мислам дека се придржуваме кон правичен пристап кон војната, нашата цел треба да е да го користиме вооружениот конфликт како последно средство и да ја доведеме нашата штета на другите на минимум “, истакна поранешниот претседател.

“Мислам дека нашата земја е позната низ целиот свет, како можеби како нај воинствената голема силаа. Кина не е во војна со никого уште од 1979 година “, додаде тој.

На прашањето за тоа кој е поголема закана за САД: Советскиот Сојуз за време на Студената војна, или Русија сега, 39-тиот претседател на САД изјави дека Советскиот Сојуз тогаш бил поголема закана.

“И Брежнев и јас, кога се наоѓавме на власт, се соочивме со непосредна перспектива за криза која можеше да доведе до нуклеарна војна”, истакна Картер.

Претходно «
Следно »