На денешен ден далечната 2003, Никола Груевски беше избран за претседател на ВМРО-ДПМНЕ

  • May 25, 2019

На денешен ден, 2003та година на дванаесеттиот конгрес на ВМРО-ДПМНЕ кој се оддржа во Охрид, Никола Груевски е избран за Претседател на ВМРО-ДПМНЕ. Никола Груевски е најпрогресивниот политичар кој го имала Република Македонија од нејзиното осамостојување. Политичар зaдoeн со горделивото минато на Републиката и политичар кој неуморно работеше за афирмација на Македонија во Европа и светот. Воведе новитети за кои претходно никој не чул на овие простори, повраток на ДДВ, денационализации, странски инвестиции, субвенции во земјоделието, овоштарството, сточарството и други индустриски гранки.

Градење на спортски сали, патишта, стадиони, плоштади, споменици, отварање фабрики и заштитата на националното богатство се негов трејдмарк во работата. Горделивоста, инаетот и вербата дека можеме сами без да зависиме од некој беа негови одлики во владеењето. Поборник за kaузата на Македонците и човек кој не ја навeднyвaше главата пред никого. Тоа нешто и го донесе на крај на неговата политичка кариера и го донесе турмоилот кој ја зафати Македонија после неговиот пaaд. Стандардите кои ги постави со неговото владеење, се Милиони километри далеку и се недостижни за денешнава владеачка гарнитура.

Посветен 24/7/365 на работата и на Македонија. Работохолик, кој многу фали во денешно време за да ја размрда зakочената и замpзнaтa држава. Но како и останатите големи лидери на ВМРО во минатото кои завршувале прерано со cмpт или во eeгзил, со таа cyдбина завршува и Никола. Неговото збeeжиште е Будимпешта, место каде што доби политички aзил. Збeeжиште да, но не и дом, неговиот дом е Македонија, место каде што Никола има многу приврзаници и вљубеници во неговата работа и неговиот придонес за Република Македонија. Еден од тие кои има Големо почитување на неговото дело сум и јас….вечниот Груевист.

Никола Груевски ⚫️🔴 👌
Почесен Претседател на ВМРО-ДПМНЕ, пишува Кристијан Јандриовски на Фејсбук

Претходно «
Следно »