January 22, 2021, 4:35 am

Неверојатно откритие: Швајцарските Алпи растат, научниците изненадени

Поврзано

Лидерите на ЕУ донесоа одлука за воведување на стpoги рecтрикции за пaтувањата

Лидерите на ЕУ заклучиле на вечерашниот состанок посветен на пандемијата на ковид-19 дека внатрешните и надворешните граници на ЕУ...

Унгарија прва во ЕУ ја одобри руската вакцина

Унгарија е првата држава од Европската унија која ја одобри руската вакцина против Ковид-19. Освен „Спутник V“ ја одобри и...

(Видео)Шведски политичар рaспали по ЕУ: Со миграцијата ја yништивте Европа, локалните жители завршуваат cилувани, тeпани, измачувaни, oбезглавени и бoмбардирани во име на исламот

Членот на Европскиот парламент, од редовите на шведските демократи, Чарли Вајмерс остро ја критикуваше имиграциската политика на ЕУ, нарекувајќи...
- Advertisement -

Швајцарските Алпи минуваат низ фаза на раст, според новата студија која открива дека дел од планинскиот венец се зголемува побрзо отколку што еродира. Откритието е во спротивност со заклучоците од претходните две студии, кои сугерираат дека Алпите ниту растат, ниту се намалуваат.

Меѓутоа, меѓународен тим истражувачи откриле дека тоа не е така. Еден специфичен изотоп – берилиум-10 (10Be) – откри информации за степенот на ерозија во различни делови на Алпите, соопшти тим научници од Институтот за геолошки науки на Универзитетот во Берн во Швајцарија.

Изотопот 10Be е делумно формиран кога космички зраци или фрагменти од атоми како протони, електрони и наелектризирани јадра течат низ атмосферата на Земјата и стигнуваат до површината на планетата. Кога овие космички зраци паѓаат на земјата, да речеме во карпестите Алпи, тие активираат нуклеарна реакција во атомите на кислород во кварцот, што формира 10Be. Овој изотоп се акумулира само на највисоката површина на Земјата, што значи дека научниците можат да ја утврдат староста на површината со мерење на нивоата 10Be во талог што постои околу неколку милениуми. Кварцните зрна со висока концентрација од 10Be веројатно биле изложени на космички зраци многу долго време. Спротивно на тоа, примероците со ниски концентрации од 10Be се многу помлади.

 На Алпите, житарките што содржат 10Be се мијат во планински потоци и реки, кои ги носат на рамнините. Значи, ако се најде прилично мала концентрација на 10Be во коритата на реките, тоа создава нови седименти и планината еродира доста брзо, пишува порталот „Live Science“.

Алпите не ја менуваат висината рамномерно. На пример, во Вале, кантон во јужна Швајцарија, Алпите се намалуваат, со стапка на ерозија од скоро 213 сантиметри на милениум . Планинскиот регион со најбавна стапка на ерозија, во источна Швајцарија покрај реката Тур, еродирал само 1,4 сантиметри за 1000 години.

„Оваа стапка на ерозија е многу ниска, скоро здодевна“, рече коавторот на студијата геологот Фриц Шлунегер.

Но, Централните Алпи растат, благодарение на нивната бавна ерозија. „Ова е големо изненадување, бидејќи досега претпоставувавме дека растот и ерозијата беа во рамнотежа“, рече Шлунегер. За полесно да се објасни, тој регион на Алпите расте околу 203 сантиметри на секој милениум, откако ќе се земе предвид ерозијата, откриле истражувачите. „Тоа значи дека Централните Алпи сè уште растат и изненадувачки брзо“, рече Шлунегер.

Во меѓувреме, ерозијата и воздигнувањето се во рамнотежа на западните Алпи , а ерозијата е побрза од воздигнувањето на источните Алпи.

Latest News

Миленко за Мериот: Who the f()ck are you?

Долго време пред избори мојата стратегија за последните избори беше да победи ВМРО-ДПМНЕ, прво нека победи вели Миленко Неделковски...

More Articles Like This