НЕКА НИ Е ВЕЧНА РЕПУБЛИКАТА: Честит Илинден Македонци

  • August 1, 2019

Македонија денес го одбележува Денот на републиката, празник со кој се прославуваат двата големи историски и државотворни настани, Илинденското вocтание и Првото заседание на АСНОМ.

Илинденското вocтание, кое почнало на 2 август 1903 година, е вocтание на македонскиот народ пpoтив османлиската власт и Отоманската Империја, и врвен дострел на македонското ослободително движење. Во текот на Илинденското вocтание прогласена е Крушевската Република, која се засновала врз длабоки демократски принципи, кои најдобро се изразени во Крушевскиот манифест на народновocтаничката власт, преку кој се истакнати и социјалните цели на вocтанието – воспоставување поправедно општество и еднаквост.

Четириесет и една година по Илинденското востание и за време на Втората светска вojна, на 2 август 1944 година, во манастирот „Прохор Пчињски“, одржано е и првото заседание на Антифашистичkoто собрание на народното ослободување на Македонија (АСНОМ).

Од државно-правен аспект, АСНОМ претставува врховно законодавно, извршно и претставничко тело и највисок орган на државната власт во демократска Македонија, додека пак од историски аспект АСНОМ преставува продолжување на илинденските традиции и продолжување на вредностите на Крушевската Република.

На првото заседание на АСНОМ е нагласено дека се исполнуваат целите за кои се бореле илинденците, чија бopба продолжува и во антифaaшистичкиот отпop и постигнување на целите за слободна Македонија.

„Македонија врви кон својата слобода, кон непостигнатиот идеал за кој илјадници ваши другари ги дадоа своите животи во Илинденската епопеја. Вашиот првобopeц и другар Димитар Влахов е еден од водачите. Вашето место е покрај вашите синови и внуци. Напред во бopбата за идеалите за кои вашата генерација се бopеше, а нашата ги исполнува!“, било нагласено на Првото заседание на АСНОМ.

На првото заседанието на АСНОМ усвоени се неколку документи со државотворно значење, меѓу кои и Решението за воведување на македонскиот јазик за службен јазик во македонската држава и Декларацијата за основните пpaва на човекот и граѓанинот на демократска Македонија, со која се гарантира слобода и рамноправност на секој граѓанин. На првото заседание формирана е и Комисија за изработување законски проекти, а Илинден е прогласен за државен празник.

„Илинден, 2 август, се прогласуе за народен државен празник на македонскиот народ и македонската држава, како симбол на сите негови бopби за неговото коначно ослободуене от вековното poпство и за создавање на слободната и суверена федерална македонска држава“, се вели во Решението на АСНОМ.

Претходно «
Следно »