НЕМАТЕ РАБОТА, ГЕРМАНИЈА БАРА 260 ИЛЈАДИ РАБОТНИЦИ: Ќе се изненадите кои професии најмногу се бараат

  • February 13, 2019

Потребата за работна сила во Германија во периодот од 2017 до 2035 година ќе се намали за 1,13 милиони.

Дигитализацијата сепак не укинува онолку работни места колку што се мислеше – многу работни места исчезнуваат, но затоа се отвараат нови. Сето тоа со себе носи и поголема миграција во Германија – од Европската унија, но и од трети држави.

Тоа е заклучок на најновото истражување на Фондацијата “Бертелсман” наречено “Доселување и дигитализација”, пишува Дојче Веле.

Авторите на истражувањето прогнозираат дека во идинина речиси 80% од додадената вредност во преработувачката индустрија, како и во секторот на услуги, ќе се потпира на дигитални темели.

“Најголем е недостатокот на висококвалификуван кадар. Сега побарувачката на висококвалификувани работници е далеку поголема од понудата. Тој тренд се очекува да продолжи и во иднина”, се наведува во истражувањето.

Претходно «
Следно »