НЕМА ДА ПOГPEШИТЕ: Школувајте ги децата за овие 30 занимања, ќе имаат безбедна и добро платена работа!

  • March 25, 2019
  • Коментари

Користејќи ги проекциите за вработување и податоци за плата од американскиот Институт за статистика за труд, Bisnis Insider го проучи пазарот на трудот.

Бизнис инсајдер откри 30 добро платени работни места кои ќе бидат многу барани во следната деценија.

На листата доминираат економски, ИТ и медицински професии, а иднината на работа изгледа прилично светла, барем за бизнис аналитичари, менаџери, лекари, медицински сестри и програмери, пишува Poslovni dnevnik.

Институтот за статистика на трудот на САД, преку програмата за вработување, објавува проценки за раст на работните места за стотици занимања.

Најновото издание ги спореди податоците од 2016 година (колку луѓе работеле во одредени професии) со проекции за 2026 година.

Овие проекции за раст на вработеноста се комбинираат со просечната годишна заработувачка (лица од индивидуални професии) од 2017 година.

Ова се 30 работни места кои ќе бидат побарани и добро платени во следната деценија:

30. Лекари од општа пракса

29. Стоматолози

28. Водоинсталатери

27. Лиценцирани професионални медицински сестри

26. Градежен менаџер

25. Медицински асистенти

24. Продажни претставници во трговијата на големо и производство

23. Средношколски наставници

22. Возачи на камиони и трактори

21. Компјутерски систем аналитичари

20. Супервизори на градежни занаети и работници на пумпни станици

19. Продажни услуги

18. Развојни инженери на системот

17. Физиотерапевти

16. Медицински сестри

15. Постдипломски медицински специјалисти

14. Наставници во основно училиште

13. Менаџери за компјутерски и информациски системи

12. Експерти за бизнис

11. Менаџери на медицински и здравствени услуги

10. Адвокати

9. Менаџери

8. Пазарни аналитичари и сручни истражувачи на пазарот

7. Лекари специјалисти, особено хирурзи

6. Аналитичарите на менаџментот

5. Сметководители и ревизори

4. Финансиски менаџери

3. Генерални и оперативни менаџери

2. Развивачи на софтвер за развој

1. Регистрирани медицински сестри

Претходно «
Следно »