НЕОБИЧНО ЧУДО НА ПРИРОДАТА: Езеро со дамки по кои можете да чекорите

  • July 30, 2019
  • Коментари

Тоа што го прави ова езеро зачудувачко на изглед се високата концентрација на минерали и сол. Познато како алкално езеро, богато со магнезиум сулфат, калциум и натриум сулфати. Исто така најдени се и помали количини сребро и титаниум.

Поголемиот дел од водата во езерото испарува во текот на летото, откривајќи разнобојни наоѓалишта на минерали. Голмите кругови на езерото се појавуваат благодарение на минералите кои се зацврстуваат и формираат патеки на површината на езерото.

Езерото во историјата било познато во Оконаганската котлина како Кликлук, особено поради тоа што тогашните народи го сметале за свето место, со лековита вода.

За време на Првата светска вoјна, минералите на езерото се користеле за производство на мyниција. Минералите ги собирале работниците, кои минирале дури еден тон сол од езерото секој ден. Според британскиот центар за посетители на Британска Колумбија, ова рудник на минерали, прикажал уште поголема разновидност на бои и уште поголема уметничка убавина.

За посетителите кои сакаат да го видат езерото одблизу, поставени се знаци каде можат да се движат, бидејќи ова е културно и еколошки чувствителна област.

Посетителите кои сакаат да го видат езерото не можат да станат премногу блиски и лични. Изградена е ограда за да се заштити областа со знак во која се објаснува дека станува збор за културно и еколошки чувствителна област. Но, покрај автопатот има многу добри грандиозни места за да се видат познатите полски точки на езерото.

Претходно «
Следно »