,, НЕ ГО РАБИРАМ ПРАШАЊЕТО: Српски новинар потполно го збуни Харадинај

  • November 19, 2018

Косовскиот премиер Рамуш Харадинај, на економскиот форум во Беч, не можеше или не сакаше да одговори на прашањето= дали на 28 Ноември, Денот на знамето, ќе биде формирана војската на Косово.

Текот на разговорот е воден на српски јазик и го пренесуваме во целина:


Харадинај: Не го разбирам прашањето, извини

Танјуг: Беше во палн да се формира?

Харадинај: Каде постои тој план?

Танјуг: Дали тоа значи дека нема да формирате војска на Денот на знамето?

Харадинај: Ако можете поинаку да го поставите прашањето, јас ќе одговорам.Не можам да одговорам на хипотетички прашања. Тоа не е наш план.

Танјуг: Што подразбира вашиот план?

Харадинај: Нашиот план е редовна седница, и редовен процес во собраие. Не знаеме кога ќе биде. Има три закони за армија Ќе бидат во редовно време и процедура. Не е поврзано со ниеден ден посебен.

Танјуг: Дали таа војска е всушност трансформирана УЧК, односно дали е градена на тие темели?

Харадинај: Не е тоа војска, тоа е КСФ, ние го викаме Заштитен корпус на Косово. Мандатот ќе му биде да го брани Косово, ги тренираше НАТО, и сите параметри се по НАТО стандардите. Во таа војска веруваат сите кои живеат на Косово, вклучувајќи ги и србите.

Танјуг: Тоа го кажуваат медиумите ?

Харадинај: Не, извини, имаме ние податоци и извештаи.

Танјуг: Колку срби има моментално, имате ли податоци колку ги има ?

Харадинај: Тоа е нешто што го држиме за себе.

Танјуг: Тоа е тајна?

Харадинај: Го Држиме за себе.

Танјуг: Тоа е нешто што го држите за себе. Но сега кажувате дека ја напуштаат/ Колку има што напуштиле? Немате ли бројка. Зошто е важно да има срби во таа вој ска?

Харадинај: Живеат на Косово. Иначе, Косово е куќа за сите кои живеат на Косово, па и на србите. Тие ќе бидат почитувани и во таа војска, доколку ги има.

Претходно «
Следно »