НЕ СТАНУВА ЗБОР ЗА СРАМЕЖЛИВОСТ: Зошто не можете да го гледате соговорникот во очи?

Поврзано

СЕЛО НА ПРОДАЖБА: Шведска продава цело селo за неверојатна цена

Едно село во Шведска се продава за 6,5 милиони евра. Сатра Брун е велнес село на периферијата на Стокхолм....

ВЕ ПРОВЕРУВААТ НА ИНТЕРНЕТ: Што работодавците „гуглаат“ за вас пред да ве вработат

Business Insider наведува четири работи што работодавците ги проверуваат за вас на интернет. Едно истражување покажало дека 80% од...

(Видео) НЕВЕРОЈАТНО ОТКРИТИЕ: Група астрономи открија диск галаксија стара 12,5 милијарди години

Група астрономи открија голема диск-галаксија, создадена пред 12,5 милијарди години. Имајќи предвид дека станува збор за најоддалечената галаксија од таков...

Многупати се случува во текот на разговорот да гледате насекаде, освен во очите на соговорникот. Дали е тоа затоа што ви е непријатно? Или не сте ги изградиле потребните социјални вештини? Понекогаш и тоа може да биде причина, но науката вели дека причината може да биде и поради тоа што мозокот не може да врши две задачи истовремено – да контролира што зборувате и да се сконцентрира на соговорникот.

– Преоптоварување
Истражувањето спроведено на Универзитетот во Кјото укажува на тоа дека во вакви ситуации мозокот е збунет затоа што не е во состојба истовремено да управува со два очигледно независни процеси. За подобро да разберат што се случува во мозокот за време на разговорот, научниците побарале од 26 доброволци да се вклучат во игра на асоцијации така што секој од нив користејќи вообичаени зборови, треба да додаде глагол на зададената именка колку што е можно побрзо.

Истовремено, научниците ги набљудувале изразите на лицата и забележале дека некои личности остварувале контакт со очи, а други гледале настрана. Првите задачи биле релативно едноставни: на зададениот збор „нож“ испитаниците одговарале со „сечи“. На именката „топка“ најмногу рекле „фрли“. Другите асоцијации биле потешки, на пример, за именката „мапа“ луѓето додавале „отвора“, „затвора“, „бриши“, „бара“ итн. Покрај тоа, испитаниците потешко правеле асоцијации додека се гледале меѓусебно во очи.

Иако овие две дејства ни се чинат независни, луѓето често го вртат погледот настрана додека разговараат, сугерирајќи на тоа дека тие процеси сепак се поврзани, објаснуваат научниците од тимот „Когниција“.

Ефектот бил поизразен кога луѓето се обидувале да најдат глагол кој се поврзува со поневообичаени именки, па произлегува дека за тие активности се потребни истите ментални патишта како и за контактот со очи.

Актуелно

ГЛУПАВА ОДЛУКА: Зошто Филипче избега од ова прашање?!

“Реалноста е дека жителите на градовите кои се ставаат под карантин пред почеток на полицискиот час ќе заминат на...

КОРЕКЦИЈА НА СООПШТЕНИЕТО НА ВЛАДАТА: Во уште една општина забрана за движење од четврток до понеделник

Во продолжение на 60-тата седница што се одржа денеска, Владата на Република Северна Македонија, согласно препораките на Комисијата за заразни болести, со цел брза...

ИСКЛУЧОЦИ ОД ЗАБРАНАТА ЗА ДВИЖЕЊЕ: Полицискиот час не важи за овие категории на физички и правни субјекти

Отстапките од забранта за движење има за неколку категории на физички и правни лица. Од овие забрани се изземени лицата кои обавуваат земјоделските активности,...

(Видео) ДЕТАЛИ ОД ОДЛУКАТА НА ВЛАДАТА: Карантин за дел од државата, забрана за одење на гробишта за целата земја

Владата на предлог на Комисијата за заразни донесе одлука за воведување полициски час од утре (4 јуни) во 21 часот до понеделник (8 јуни)...

(Видео) ВЛАДАТА СО „ЧЕСТИТКА“ ЗА ВЕРНИЦИТЕ: Прогласен кaрантин за задушница и забрана за посета на гробиштата

Владата пред малку на вонредна седница го прифати предлогот на Комисијата за заразни болести за воведување на четиридневен карантин за време на престојниот продолжен...

Повеќе вести