НИЕ ОД ВМPO НЕ СМЕ БУГАРИ: Ние сме Македонци – Тодор Паница

  • October 28, 2019
  • Коментари

Tодор Паница учествува во подготовката на потпишувањето на Маjскиот манифест од страната на МФО и тврди дека обединување со ВМРО е невозможно, додека не се заменат лидерите. По неуспехот на Манифестот, yбиствотo на Тодор Александров и братoyбиствата е одреден за ликвидиpaње од Иван Михајлов. Во меѓувреме Паница го промовира и формирањето на ВМPO (Обединета).

 

 

 

Цитати на Тодор Паница:

 

– Вие Бугарин, а се плашите само до Бугари?

– Кој ви кажа дека сум Бугарин? Извика со гнев кој ме изненади. Така мислите и Вие, како што мислат и илјадници?

Ние од ВМРО не сме Бугари! Ние сме МАКЕДОНЦИ! Мора утре да ви ги објаснам овие работи, обавезно, штом и вие комунистите

на Грција не сметате за Бугари! Треба да знаете дека не навредувате кога велите Бугари!

 

 

 

…Ние сме Македонци, ова сакам да го сфатите! Ќе ја задржиме Пиринска Македонија под наша управа, привремено, како што ја имаме сега, зошто Цанков не се осмелува да не нападне. И подоцна, заедно со КПБ, и вас од КПГ и КПЈ, ќе се стремиме за автономија на цела Македонија, за да направиме наша држава, како што ја замислуваше и првиот наш водач Сандански“.

Претходно «
Следно »