НИЗА НЕРЕГУЛАРНОСТИ НА ТЕТОВСКИОТ УНИВЕРЗИТЕТ: Што се открија ревизорите?

  • October 24, 2018

Државните ревизори утврдија многу нерегуларности покажа ревизорскиот извештај на Државниот завод за ревизија, објави Факултети.мк.

Ревизорите утврдиле дека универзитетски Совет не е основан, што е дел од законската регулатива. Според ревизорите Сенатот не е основан поради недоволен број на членови. Исто така тие утврдиле дека кај дел од набавките на стоки нее почитуван Законот за јавни набавки, а објектите кои ги користи Универзитетот се сеуште во постапка за легализација.Ревизорите во извештајот заклучиле дека со ваквата утврдена состојба е доведено во прашање постоењето на факултетот.
Државниот универзитет во Тетово е основан во 1994 година, а беше легализиран во 2004 година.

Државниот завод за ревизија во последниот извештај за работата на Државниот универзитет во Тетово нотира низа недоследности.

Имено, со ревизорите констатирале бројни пропусти во врска со деловниот простор што го користи тој универзитет,

Проблем и во однос на наставниот кадар а нема ниту лице кое ги врши јавните набавки.

Во сопственост на Министерството за образование и наука е објектот во универзитетскиот комплекс во Тетово каде се сместени Економски и правен факултет, но според ревизорите, овој објект нема одобрение за употреба.

Претходно «
Следно »