НИКОЛОСКИ СО ЦИТАТ ОД ДАМЕ ГРУЕВ ЈА ОДБЕЛЕЖА ГОДИШНИНАТА ОД СМРТА НА ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ: Револуционер во душа со цврст карактер и челична волја

  • August 31, 2018

Потпреседателот на ВМРО-ДПМНЕ, Александар Николоски на својата официјална страна со цитат од Даме Груев ја одбележи 94-тата годишнина од смртта на еден од најголемите македонски револуционери, Тодор Александров.

” Во редовите на организацијата влегуваат нови, свежи сили, кои ќе ги надминат своите учители. Меѓу многуте, ќе го споменам името на само еден од нив: тој е Тодор Александров – слабото даскалче. На изглед никој не би се посомневал дека во таа скромна надворешност се крие револуционер по душа, одличен организатор со цврст карактер и челична волја. Скромен, разумен и тактичен, познавајќи ја одблиску народната душа и болка, тој доминира на народните маси. Строг, пред се кон себеси, тој е роден за народен водач. На него се полагаат големи надежи… ”

— Даме Груев за Тодор Александров, напиша Николски на Фејсбук.

Претходно «
Следно »