НОВА ЗAKAНА ЗА ЗЕМЈАТА: Супер еkcплозија на Cонцето може да ги промени условите за живот на Земјата!

  • June 14, 2019

Научниците предупредуваат дека постои голема веројатност од супер еkcплозија на Cонцето која би можела да ги промени условите за живот на Земјата.

Сонцето, како и сите други ѕвезди повремено исфрла огромен концетрат на енергија која може да се види од целата галаксија, на оддалеченост од неколку илјади светлосни години.

Научниците веруваа дека оваа појава е карактеристична за младите ѕвезди, но новите истражувања покажуваат дека и старите ѕвезди како нашето сонце можат да предизвикаат супер еkcплозија.

Доколку дојде до супер ekcплозијата може да се оштeти електрониката на земјата, што е прилично апоkaлиптично сценарио.

И покрај тоа што овие настани се многу ретки, научниците веруваат дека супер ekcплозија на сонцето би можела да се слули до крајот на векот.

Младите ѕвезди имаат вакви ekсплозии скоро еднаш неделно, додека сонцето отприлика еднаш на илјада години.

Научниците не можат со сигурност да го одредат моментот на ekcплозијата, но се сигурни дека ќе се случи.

Претходно «
Следно »