December 2, 2021, 4:42 am

Нова студија: Kopoнавирусот сепак има сезонски карактер

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Потоплото време и тропската клима навистина можат да помогнат да се намали ширењето на ковид-19, сугерира новото истражување.
Потоплото време и тропската клима навистина можат да помогнат да се намали ширењето на ковид-19, сугерира новото истражување.
Студијата открива дека местата со потопли температури и подолги часови сончева светлина, како што се земјите во близина на екваторот и оние што имаат вистинско лето, имаат пониска стапка на случаи на ковид-19 во споредба со земјите подалеку од екваторот и оние со постудено време.

Наодите се покажале веродостојни дури и откако истражувачите разгледале други фактори кои можат да влијаат на ширењето на ковид-19 до бројот на пријавени случаи, како што се нивото на урбанизација во земјата и интензитетот на тестирањето на ковид-19. Сепак, авторите на студијата нагласуваат дека нивните откритија не значат дека летното време ќе го елиминира ковид-19, но може да им помогне на луѓето да се борат против болеста.

“Нашите резултати не значат дека болеста ќе исчезне во текот на летото или дека нема да влијае на земјите во близина на екваторот. Наместо тоа, повисоките температури и поинтензивното ултравиолетово зрачење во текот на летото веројатно ќе им помогнат на мерките на јавното здравје да го контролираат САРС-CoV-2 , новиот коронавирус што предизвикува ковид-19. “, напишале авторите на трудот објавен на 27 април во списанието Scientific Reports.

Наскоро откако започна пандемијата ковида-19 во зимата 2020 година, се шпекулираше дека летните температури може да донесат олеснување. Навистина, многу респираторни вируси, вклучително и вирусите на грип, покажуваат сезонска шема, достигнуваат врв во зима и опаѓаат во лето. Научниците не знаат со сигурност зошто вирусите следат сезонски модел, но се смета дека голем број фактори играат улога. На пример, студиите сугерираат дека многу респираторни вируси се постабилни и остануваат подолго во воздухот во постудени средини со ниска влага, истакнува Live Science. Човечкото однесување, како што е собирањето во затворено во зима, исто така може да поттикне пренесување на вируси.

Лабораториските студии исто така откриле дека високите температури и влажноста го намалуваат преживувањето на вирусот САРС-CoV-2, но не е целосно јасно дали ова важи и за реалниот пренос. Во новата студија, научниците анализирале податоци од 117 земји, користејќи бројки за ширењето на ковид-19 од почетокот на пандемијата до 9 јануари 2021. Статистичките методи ја испитувале врската помеѓу географската ширина, што влијае на количината на сончева светлина, како температура и влажност, и стапки на ширење на ковид-19.

Тие исто така користеле податоци од Светската здравствена организација за да ги контролираат факторите што можат да влијаат на стапката на инфекција со ковид-19 во една земја, како што се авионските патувања, трошоците за здравствена заштита, односот на постарите кон помлади луѓе и економски развој. Откриле дека секое зголемување на географската ширина од екваторот за еден степен е поврзано со зголемување на бројот на случаи на ковид-19 од 4,3 проценти на милион луѓе. Ова значи дека земја на 1.000 километри поблизу до екваторот во споредба со друга може да очекува 33 проценти помалку случаи на ковид-19 на милион луѓе, под услов сите други фактори да бидат еднакви.

„Нашите резултати се во согласност со хипотезата дека топлината и сончевата светлина го намалуваат ширењето на вирусот САРС-КоВ-2 и преваленцата на ковид-19“, пишуваат авторите на студијата од Хајделберг институтот за глобално здравје во Германија и Кинеската академија за медицински науки во Пекинг.

Наодите исто така значат дека заканата од обнова на епидемијата може да се зголеми во текот на зимата, како што се гледа во многу земји од северната хемисфера во декември 2020 година и јануари 2021 година.

Авторите посочуваат дека нивната студија вклучувала податоци само до 9 јануари 2021 година, пред да започнат да се шират бројните варијанти на ковид-19, вклучително и соеви кои првпат се појавиле во Јужна Африка и Велика Британија, па не е јасно дали овие соеви, исто така, ќе следат сезонски модел на инфекција, заклучува Live Science.

Latest News

Вучиќ открива: Дeмонстpaнтите на пpoтecтот беа вoopyжени

Претседателот на Србија, Александар Вучиќ, изјави дека за насилството што го предизвикаа демонстрантите на протестите при блокадата на патот...

More Articles Like This