НОВО ЗАДОЛЖУВАЊЕ: Следниот вторник Заев ќе не задолжи занови 86,9 милиони евра – парите ќе ги враќаат земјоделците, таксистите, превозниците…

  • November 23, 2017

Ново задолжување од високи 86,9 милиони евра е закажано на 28.11.2017 односно во вторник наредната недела.

На официјалната страна на министерството за финансии е закажана нова аукција на државни хартии од вредност и тоа на 6 месечни државни записи без девизна клаузула во висина од 500.000.000 или 8.123.476 милиони евра, потоа 12 месечни државни записи без девизна клаузула во висина од 4.600.000.000 или 74.735,987 милиони евра , 3 годишни државни обврзници без девизна клаузула во висина од 120.000.000 или 1.957.585 милиони евра и 15 годишни државни обврзници со девизна клаузула во висина од 125.000.000 или 2.030.869 милиони евра.

Министерството за финансии исто така се задолжи оваа недела на 21 ноември во висина од 31.52 милиони евра. Задолжувањата вртоглаво растат, исто така ММФ во својот извештај за Македонија ја потенцираше опасноста од големиот долг кој до 2020 доколку задолжувањата се движат со вакво темпо би пораснал на 53 % што е загрижувачка бројка бидејќи на тој начин земјата се воведува во опасност да не може да ги сервисира сопствените долгови.

Вкупниот долг на Македонија до сега изнесува близу 640 милиони евра односно со овие нови 86,9 милиони евра би пораснал на приближно 726 милиони евра што е огромна сума.

Владата на СДСМ без усул ја задолжува земјата и македонските граѓани, тие во својата кампања остро ги критикуваа задолжувањата но сега го прават сосема спротивното вртоглаво се задолжуваат без да изградат со тие пари било каков капитален проект кој е од инфраструктурана или стратешка важност за државата.

Претходно «
Следно »