НОВ CKAHДАЛ ВО OБBИНИTEЛCTBO: Зaштитeнитe cвeдoци се oткaжyвaaт од cвeдoчење поради cтpaв од откривање на нивниот идeнтитeт

  • September 19, 2019

Извори во одбраната на луѓе инволвирани во предметите на СЈО тврдат дека најмалку еден од заштитените сведоци од случаите кои беа водени во сега згаснатата институција бара посебни гаранции дека и во иднина неговиот идентитет ќе биде целосно заштитен.

Сведоци сега се плашат дека со префрлање на предметите во Јавното обвинителство можат да бидат компромитирани односно дека нивниот идентитет може да биде откриен.

Нивните правни советници им сугерираат дека ЈО мора да имаат идентични или приближно безбедни протоколи за заштита на идентитетот на тајните сведоци какви што функционирале во СЈО.

Дали дел од заштитените сведоци ќе се откажат од сведочење поради страв од откривање на нивниот идентитет сега зависи од ЈО кое мора да воспостави содветни протоколи кои засега се различни од тие што беа воспоставени во СЈО, тврдат правни застапници.

Претходно «
Следно »