НОСИ ЗДРАВЈЕ И СРЕЌА НА ВЕРНИЦИТЕ: Ова никако не смеете да го правите денеска!

  • March 3, 2019
  • Коментари

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 10 февруари.

Свети Лав I, папа Римски

Роден е во Италија од благочестиви родители. Најпрво беше ѓакон кај папата Сикст III, а по неговата смрт, и покрај неговото противење, го издигнаа на престолот на римскиот папа. Кога Атила со Хуните дојде близу Рим и се подготвуваше веќе да го разори и запали овој град, Лав излезе пред него во архиерејска облека, го скроти гневот на хунскиот водач и ја оттргна пропаста од Рим. Колку што врз Атила подејствува советот на светиот човек толку го уплаши и видението на светите апостоли Петар и Павле кои стоеја покрај Лав и со пламени сабји му се закануваа на Атила.

Овој папа не само што го спаси Рим туку ја помогна и заштитата на Православието од Евтихиевата и Диоскоровата ерес. Таа ерес се состоеше во слевањето на Божествената и човечката природа кај Христос во една и следствено – одрекување на двете волји во личноста на Спасителот.

Во нашиот народ денешниот светец се почитува бидејќи носи здравје и среќа во секој дом на верниците, а како што огинот ги прочистил неверениците, пламенот однесува секаква неволја, болест и несреќа. Поради тоа верување се вели дека на денешен ден треба да се чувате од огин.

Претходно «
Следно »