НУКЛЕАРЕН МАТЕРИЈАЛ НЕДОСТАСУВА НА ДРЖАВНИОТ УНИВЕРЗИТЕТ: Плутониум-239 исчезна од Државниот универзитет во Ајдахо

  • May 6, 2018

Ако ураниумот падне во рацете на терористите изградено од радиоактивни материјали, последиците може да се катастрофалните.

Плутониум-239 исчезна од Државниот универзитет во Ајдахо, пишува LiveScience, наведувајќи ја изјавата на Регулаторната комисија за нуклеарна енергија .

Последен пат универзитетот земал резерви на плутониум во 2004 година,, кога 14 единици од еден грамски високорадиоактивен материјал биле тројно запечатени со јасни ознаки и издвоени за отстранување.

Во тој момент се сите информации за исчезнатиот плутониум се избришани од базата на податоци на универзитетот за нуклеарни материјали, кои се потребни за регуларните инспекции на Регулаторната комисија за нуклеарна енергија . Каде сега се наоѓа плутониумот никој не знае.

Портпаролот на Регулаторната комисија за нуклеарна енергија на САД, Виктор Дрикс, призна дека не може да потврди дека исчезнатиот плутониум не претставува никаква закана за јавноста, но сугерираше дека “загубениот” нуклеарен материјал може да се должи на лошата евиденција.

“Се сомневаме дека плутониумот завршил на депонија за радиоактивни материјали”, рече тој во интервју за Live Science.

Регулаторната комисија за нуклеарна енергија на САД сугерираше дека државата Ајдахо мора да плати парична казна од 8.500 долари за несоодветно ракување со радиоактивни материјали и ќе мора да ги врати 13-те други единици плутониум за време на тековната истрага.

Еден грам плутониум-239, секако, не е доволен за изградба на нуклеарна бомба, но е доволен за формирање на радиоактивно јадро и таканаречена валкана бомба која би претставувала голема закана ако се најде во погрешни раце.

Претходно «
Следно »