ОБВИНИТЕЛСТВОТО ГИ ДЕМАНТИРА ПУЧИСТИТЕ: Информациите дека некој е приведен се шпекулација на одредени медиуми!

  • April 29, 2017

Во паничен обид да се деморализираат граѓаните кои даваат поддршка на „За заедничка Македонија“ и се против пучистите кои имаа обид за државен удар на 27 април, лиферуваа лажни информации за наводна потерница и приведување на организаторите на иницијативата „За заедничка Македонија“, но и за неколку други лица

obvinitelstvo-1-715x400

Од Основното Јавно обвинителство излегоа со соопштение во кое ги демантираа шпекулациите на дел од медиумите, кои ги поддржуваат пучистичките структури во државата.

Соопштението го пренесуваме во целост.

Основното јавно обвинителство Скопје е во постојана комуникација со Министерството за внатрешни работи во врска со идентификација на учесниците во нередите кои се случија во Собранието на Република Македонија. Дежурните јавни обвинители редовно се известувани за текот на настаните и даваат насоки за натамошното постапување на полицијата.
При прием на информации, согласно на поединечните настани, се преземаат конкретни мерки и дејствија. Поради обемноста во постапувањето на обвинителството до овој момент се вклучени шест јавни обвинители, но согласно потребите бројката на вклучени јавни обвинители се очекува да се зголеми, а се во насока на брзо и ефикасно расветлување на овие кривично правни настани.
До овој момент не е поставена правна квалификација на извршените кривични дела. Поставувањето на конкретната правна квалификација за секое лице за кое ќе се утврди дека сторило кривично дело ќе биде сторено откако ќе се собере потребниот доказен материјал одделно за секое лице инволвирано во кривично правните настани и по утврдување на фактите. Оттука ја известуваме јавноста дека Основното јавно обвинителство Скопје нема направено никаква преквалификација на било кое кривично дело и дека досега објавените информации во дел од медиумите се шпекулација.
Бројот на лицата лишени од слобода, конкретните дејствија на истражните органи, како и натамошните дејствија кои ќе бидат преземени, јавното обвионителство ќе и ги соопшти на јавноста кога ќе се создадат услови за тоа и откако надлежните јавни обвинители ќе завршат со првично утврдување на фактите.

Претходно «
Следно »