December 4, 2021, 5:31 pm

ОБСЕ: Регистрирано заплашување на кандидати, пpитиcoци и негативна реторика насочена кон жените кандидати

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Кандидатите можеа слободно да водат кампања и основните слободи беа широко почитувани на локалните избори во Македонија, но бројните празнини во законот и законските измени близу до денот на изборите ја поткопаа правната стабилност и најголемите парламентарни партии уживаат системски предности во распределбата на јавни ресурси за кампања, се вели во денешното соопштение на меѓународните набудувачи од Канцеларијата на ОБСЕ за демократски институции и човекови права (ОДИХР).

„Беше добро да се види голем број кандидати слободно да водат кампања низ целата земја“, рече Тана де Зулуета, шеф на набљудувачката мисија на ОДИХР за изборите. Но, беше очигледно од нашето набудување дека најголемите партии го користеа законот за да остварат доминација на политичкото поле. Ова јасно го искривува системот во нивна корист“.

Биометриската идентификација на гласачите беше воведена воМакедонија за прв пат на овие избори, и иако чекорот генерално беше поздравен како мерка за спречување измама, на временската рамка за нејзина имплементација на национално ниво недостасуваше пилот-проект или сеопфатно тестирање. На самиот ден на изборите, беа забележани чести проблеми со биометриските уреди за идентификација. Процесот на отворање и гласање беше позитивно оценет низ целата земја, но имаше прашања како што се групно гласање, како и процедурални грешки за време на пребројувањето и сумирањето.

Измените на изборното законодавство имаа широка политичка поддршка, но беа усвоени само еден месец пред изборите без јавна дебата или консултација, што не е во согласност со меѓународната добра практика. Изборната администрација ги исполни повеќето законски рокови и направи напори да се прилагоди на неколку доцни амандмани. Меѓутоа, неговиот капацитет и способност самостојно да ја извршува својата работа беше затегнат поради недостаток на постојан персонал и слободни работни места на клучните позиции.

И покрај активната и генерално мирна изборна кампања, дебатите базирани на прашања беа засенети од зголемена негативната реторика, која особено беше насочена кон жените кандидати. Родовата еднаквост и правата на жените во голема мера отсуствуваа од партиските кампањи, во кои жените исто така останаа недоволно застапени. Набудувачите, исто така, забележаа изолирани случаи на заплашување на кандидатите, како и наводи за притисок врз кандидатите да се повлечат и да купат гласови.

Изборното законодавство предвидува сите медиуми, вклучително и онлајн медиумите, да ги покриваат изборите на фер, избалансиран и непристрасен начин. Меѓутоа, строгото регулирање на вестите од јавниот радиодифузер за време на кампањата ја поткопува нејзината уредувачка независност. Платеното медиумско рекламирање за време на кампањата се финансира директно и исклучиво од државниот буџет, а неговата дистрибуција обезбеди значителна предност за некои парламентарни партии, што не е во согласност со меѓународната добра практика.

„ОДИХР постојано ја нагласува потребата парламентот да преземе сеопфатна реформа во изборното законодавство во Македонија, придружена со значајни јавни консултации“, додаде г -ѓа Де Зулуета. „Тоа ќе овозможи да се донесе цврсто законодавство што ќе им служи на луѓето во оваа земја“.

Мисијата за набудување на изборите во Македонија на ОДИХР ја започна својата работа на 7 септември со тим од 16 експерти со седиште во Скопје и вкупно 165 набудувачи од 29 земји. Мисијата го продолжува своето набудување сега за вториот круг, оценувајќи колку се одржуваат изборите во согласност со обврските на ОБСЕ и другите меѓународни стандарди за демократски избори, како и со националното законодавство.

Latest News

Во последен момент спacени од тpyeње 18 белоглави мpшојадци во Мариово

Од Македонското еколошко друштво известуваат дека минатата недела добиле дојава дека во село Витолиште во Прилепско Мариово се случило...

More Articles Like This