ОБЈАВЕН ПРВИОТ ДВОЈАЗИЧЕН ДОКУМЕНТ: Османи веќе започна со имплементација на Законот за јазиците

  • January 17, 2019
  • Коментари

Вицепремиерот задолжен за европски прашања, Бујар Османи веќе започна со имплементација на Законот за јазиците, во јавноста познат како Законот за двојазичност.

Османи на социјалната мрежа Фејсбук се пофали со официјален двојазичен документ од Секретаријатот за европски прашања, кој е под негова лична директива.

Двојазичниот документот со кој Османи јавно се пофали е покана-известување за организирање на Донаторска конференција за потребите од имплементацијата на новиот Закон за употреба на јазиците во рамките на СЕП.

Може да се каже дека ова е прва владина институција која во експресен рок почна со спроведувањето на Законoт за двојазичност, објавува официјален владин документ на македонски и на албански јазик.

Инаку, министерстерот за економија, Крешник Бектеши беше првиот министер од владата на Заев кој на албански јазик започнал прес-конференција за веќе вчера да ја постави и првата двојазична табла на Mинистерството за економија.

Експресно со поставување на двојазични табли започна и ЈП „Македонија пат“ кои уште утредента по објавувањето на законот во Службен весник, почна со поставување двојазични табли.

Претходно «
Следно »