Ова мора да го знаете ако слушате пукање на вилицата секогаш кога ќе отворите уста

  • November 16, 2018

Утринските главоболки, прекумерен стрес или напнатост и клик кога и да се отвори ширум устата се вообичаени симптоми на состојба која се нарекува темпоромандибуларно пореметување.

Најчестите први симптоми на ТМП се главоболка и болки во вратот. Меѓутоа, често е потребно долго време пред пациентот да добие одговарачка дијагноза.

Проблемите со ТМП може да предизвикаат и:

Напнатост во мускулите на вратот

Болка кога џвакате или зевате

Болка во вилицата

Вртоглавица

Клик кога ќе отворите уста

Тинитус

Болка во горниот дел од грбот

Ако забележите некој од овие симптоми, веднаш посетете лекар. За дијагноза инаку треба подолго време, па реагирајте веднаш!

Претходно «
Следно »