October 23, 2021, 9:24 am

Ова се најплатената и најниско платената професија во Македонија

Поврзано

- Advertisement -
- Advertisement -

Програмерите имаат високи, а текстилните работници многу ниски плати.

Според податоците кои ги објави Државниот завод за статистика, на врвот, со највиски примања убедливо се програмерите.

Тие земаат во просек над 72.000 денари, што е раст за 10 отсто во однос на истиот период минатата година. Веднаш зад нив се вработените во фармацијата, каде просекот е над 47.000 денари.

Следни се лицата кои работат во финансиските дејности, телекомуникациите, воздухополовниот транспорт, управувањето со отпад и управувачки дејности.

Најмали се платите во текстилната индустрија. Во секторот производство на текстил просечната плата е над 22.600 денари, а кај производството на облека над 17.500 денари.

Latest News

Шeфoт на ММФ: Нapoднaта бaнка дejcтвуваше coодветно зa вpeме на kpизaтa

„Централната банка, како професионална и независна институција дејствуваше соодветно за време на корона-кризата со мерки за поддршка, што придонесе...

More Articles Like This