ОДЛОЖЕНО СУ ДЕЊЕТО ЗА НАСТАНИТЕ ОД 27 АПРИЛ: Оложено су дењето поради обви нителката Русковска

  • November 20, 2018

Судењето за случувањата во Собранието на 27 април минатата година продолжува утре, откако денешното рочиште беше одложено поради срмтен случај на обвинителката Вилма Русковска.

Случајот се наоѓа во доказна постапка и за рочиштето утре е предвидено да се продолжи со читање на вештачењата од СМС и вибер комуникацијата од мобилните телефони на обви нетите.

Судијката Добрила Кацарска посочи дека на рочиштето во понеделник, 26 ноември, е предвидено сослушување на двајца сведоци предложени од одбраната на пратеникот Крсто Мукоски, како и со одбраната на Сашо Василевски, Љубен Арнаудов и Јохан Тарчуловски.

За случувањата во Собранието на 27 април 2017 година обвинети се вкупно 33 лица, од кои 31 лице за терористичко загрозување на уставниот поредок на државата и двајца за поттикнување.

Претходно поради влошена здравствена состојба на обвинетиот Сашко Марковски постапката за него беше одвоена и треба да продолжи по еден месец.

Меѓу обв инетите се повеќе пратеници, вработени во МВР и собраниското обезбедување, уметници. Тие пред Судот кажаа дека го разбираат обв инението, но не се чувствуваат за вин овни.

На обвинителната клупа се Љубен Арнаудов, Сашо Василевски, Крсто Мукоски, Љупчо Димовски, Јохан Тарчуловски, Митко Чавков, Митко Пешовски, Душко Лазаров, Горан Јошевски-Леви, Оливер Поповски, Оливер Радулов, Мунир Пепиќ, Абдуљфета Алими, Елена Доцевска-Божиновска, Иван Цветановски, Борис Дамовски, Богдан Илиевски-Бетмен, Владо Јовановски, Игор Дурловски, Стефан Младеновски, Михаил Младеновски, Захарие Симовски, Младен Додевски, Јане Ченто, Горанче Ангеловски, Игор Југ, Илија Славески, Влатко Трајков, Вилијам Михајловски, Никола Митревски-Кољо, Александар Василевски-Нинџа и Митре Питроповски.

Претходно «
Следно »