ОД АМЕРИКАНСКАТА КОАЛИЦИЈА ПРИЗНАА: Ние сме виновни за смртта на речиси 1.000 цивили во Сирија и Ирак

  • June 28, 2018

При воздушните напади на американската коалиција во Ирак и Сирија загинаа најмалку 939 лица, се вели во извештајот на овој Американската коалиција.

За четири години коалицијата изврши 29.596 воздушни напади.

“Во тоа време, според достапните информации и проценки на Заедничката работна група, најмалку 939 цивили се случајно убиени за време коалицискиот напад”, се вели во соопштението објавено од страна на прес-службата на Коалицијата.

На крајот на мај овој број изнесувал 892 луѓе.

САД и нејзините сојузници од август 2014 година ја извршија операцијата “непоколеблива определба” во Сирија и Ирак, кои се насочени против терористите Даеш. Тие делуваат во Сирија без одобрение од официјалните власти. Министерството за надворешни работи на Русија во неколку наврати истакна дека ова не е во согласност со меѓународното право.

Претходно «
Следно »