ОД КАРДАНО ДО ЕТЕРИУМ: 2020 година може да биде одлучувачка година за докажување на уделот

  • November 4, 2019

2020 година ќе биде година на конечно избивање на блокџиите за докажување на влогот. Можеби.

Две од најпознатите очекувани PoS мрежи треба да започнат во Q1 – имено Ethereum и Cardano.

Втората најголема платформа за блокирање во светот по пазарна капитализација, етерумот се обидува да се префрли во PoS од 2014 година. Ко-основачот Виталик Бутерин го гледа ПоС како клуч за етереумот да достигне зрелост.

Ethereum 1.0 е обичен обид на неколку луѓе да го градат светскиот компјутер; Ethereum 2.0 [со PoS] всушност ќе биде светски компјутер “, рече тој.

Концептивно, PoS е околу од 2012 година, но нејзините апликации досега на платформите за блокирање, како што се EOS, Tezos, Cosmos и други, не се докажани дека ги надминуваат платформите за докажување на работа платформа во употреба или пазарна вредност.

Со PoS, потврдувачите мора да поседуваат валута што ја верификуваат: „фалсификатите“ секогаш ги поседуваат монетите што се коваат. Не постои рударство, што значи дека нема сериозна употреба на електрична енергија за решавање на математички проблеми. Поддржувачите тврдат дека PoS ќе биде со големина на големината, одржливиот и побезбеден од традиционалните системи на блокада на PoW, но жирито се уште е на своите компаративни предности и дали владеењето може да се направи за да работи.

Кардано, наместо да лансира нов PoS систем, бара да ја надогради сопствената претходно постоечка платформа PoS како јавна мрежа.

Претходно «