Од први јуни оние кои имаат Бугарски пасоши во Швајцарија ќе можат да се чувствуваат како дома

  • May 19, 2019
  • Коментари

Од први јуни, граѓаните на Бугарија и Романија ќе имаат целосна слобода на движење, работа и престој во Швајцарија, исто како да се во Европската унија. Во средата, швајцарската влада го издаде соодветниот декрет.

За две недели, Бугарите и Романците веќ ќе имаат право слободно да се движат, да работат и да престојуваат во Швајцарија.

Рокот на сегашната рестриктивна клаузула истекува на крајот од мај, така што на 1 јуни 2019 година граѓаните на двете земји ќе имаат исти права во Швајцарија како и во ЕУ.

Вчера швајцарската влада издаде декрет за воведување на слобода на движење за Бугарите и Романците.

СЕГА Е ЛЕСНО: Еве како до работа во Германија, Шведска и Норвешка со македонски пасош

Сега и без бугарски пасош лесно може да најдете работа во Германија, Шведска и Норвешка

Доколку го посетите сајтот, ec.europa.eu/eures, можете да најдете вработување на еден од огласите кои се објавени.

Доколку сакавте да заминете во Шведска, потребен ви е само пасош, а останатите услови се договараат со работодавецот. Според претставникот на Шведската амбасада во Хрватска, за во скандинавската земја не постои иселеничка виза. Доволно е само еден член од семејството да најде работа и потоа може да ги повлече и останатите членови.

Речиси идентично е и заминувањето во Норвешка. Таму се работи 7,5 часа дневно, а работниците добиваат 30 дена одмор. www.jobboerse.arbeitsagentur.de Ова е веб страната за работа во Германија.

Овие земји се соочуваат со голем број на недостаток од кадри, посебно во овие сектори:

Германија: ИТ, Машински инженери, Електорничар, Електричар, Електроинсталатер, Водоинсталатер, Лекар, Медицински сестри и Негуватели на стари луѓе и болни деца

Шведска: Стоматолози, книговодители, Кувари, Пекари, Молери, Градежни техничари и инженери, Електроинженери, ИТ Сектор

Норвешка: Кувари, Пекари, Градежни техничари и инженери, Медицински сестри и лекари.

Претходно «
Следно »