ОПАСНОСТ ОД ТЕРОРИСТИЧКИ НАПАДИ: Поради апсењето на Харадинај, Србија стравува од терористички напади на Косово!

  • January 11, 2017

Претседателот на Одборот за Косово и Метохија Милован Дрецун вели дека во наредниот период не може да се исклучи можноста за инциденти кои поради ситуацијата во Косово, посебно имајќи го во предвид апсењето на Рамуш Харадинај, како причина за опасност од изведување на терористички акции во Косово

sipci

„Има наговестувања дека екстремни групи и посебно бивши припадници на терористичката ОВК и ОВПБМ за преземање на одредени насилни акци“, рекол Дрецун за новинарите по седницата на одборот за Косово и Метохија при српскиот Парламент, која била затворена за јавноста и траела околу три часа.

Дрецун вели дека припадницте на тие групи постојано повикуваат преку социјалните мрежи, огласувајќи се преку медиумите дека се спремни за предизвикување на насилства.

„Така да не може да се исклучи можноста за инциденти во наредниот период, имајќи ја во предвид ситуацијата околу апсењето на Рамуш Харадинај“, рекол Дрецун. На пршањето дали тоа се однесува само на територијата на Косово, Дрецун рекол дека припадниците на ОВК и ОВПБМ се присутни на Косово, но дека елементи на тие структури се присутни и во многу други земји. Исто така рекол дека очекува дека притисокот врз Србите на Косово ќе расте во наредниот период.

„Детално ја анализиравме постоечката ситуација и утврдивме дека политичката ситуација е реалтивно стабилна и покрај поединечни политички тензии кои се присутни, но безбедносната ситуација е чувствитела и покажува тенденција на влошување, со тоа присуството на радикалните исламисти на Косово претставува задача за нашите служби да проценат дали опасноста од терористичка акција на Косово висока или не“, истакнал Дрецун.

Претходно «
Следно »